Dodatna uređivanja uradaka u Songsmith-u

Svaki uradak koji ste snimili i spremili kao Songsmith datoteku možete dodatno urediti. Songsmith Vam pruža mogućnost da postanete pravi kompozitor na informatički način. Uz svega nekoliko klika miša možete promijeniti svoj uradak, možete promijeniti ugođaj pjesme, stil pjesme, možete promijeniti tonalitet i još puno, puno toga Smiješak otvorenih usta.

Kako je moje poznavanje solfeggia nije baš na nekoj visokoj razini Smiješak s namigivanjem, u ovom dijelu istraživanja imala sam malu pomoć svoje kćeri.
clip_image002

Kako biste započeli uređivanje uratka napravljenog pomoću Songsmitha, pokrenite program i otvorite ranije posljednju datoteku na kojoj ste radili odabirom mogućnosti Last Song na kružnom izborniku New Song Starter. Ukoliko pak ne želite raditi promjene na Vašoj posljednjoj datoteci na prozoru New Song Starter: Select Starting Point kliknite na gumb Cancle. U glavnom prozoru sučelja Songsmitha kliknite na Load Song te u okviru Songsmith [Load Song] pronađite datoteku na kojoj želite raditi te je odaberite i otvorite.

clip_image004

Nakon što ste otvorili pjesmu na kojoj želite raditi upoznat ću Vas s jednom zgodnom mogućnosti. Radi se o ponovnom snimanju pjesme. Ovo je posebno zgodno jer prilikom prvog snimanja pjesme u pratnji čujete samo ritam bubnjeva. Nakon kad jednom snimite pjesmu i Songsmith za Vas stvori muziku, moći ćete pjesmu otpjevati uz novostvorenu muziku što će Vam zasigurno biti puno lakše nego samo uz ritam. Stoga želite li ponovno snimiti pjesmu uz stvorenu muziku kliknite na gumb za snimanje (gumb sa crvenim kružićem) i ponovno otpjevajte pjesmu u mikrofon bez imalo straha jer ako Vam se nova izvedba ne sviđa jednostavno poništite snimanje klikom na gumb Undo Smiješak.

Promjena stila pjesme i još neke sitnice

Ukoliko Vam se ne sviđa stil pjesme koju ste stvorili možete ga promijeniti odabirom drugog stila iz padajućeg izbornika Style koji se nalazi pri dnu ekrana. Ono na što morate pripaziti je mjera u kojoj ste stvorili pjesmu. Primjerice ako ste snimili pjesmu 4/4 mjeri može birati neki od stilova koji također ima 4/4 mjeru, a ne primjerice 3/4.

Do you feel happy?

Kakvu pjesmu ste otpjevali? Jeli vaša interpretacija bila dovoljno sretna, te da li je to Songsmith prepoznao? Ako i nije nema problema. Jednostavnim pomicanjem klizača Happy i Jazzy možete promijeniti akorde koji su upotrijebljeni u Vašoj pjesmi. Primjerice, igrajući se sa svojom pjesmom moja je kćer vrlo brzo primijetila kako se mijenjaju dur (sretne ljestvice Smiješak otvorenih usta) i mol (tužne ljestvice Plačko).

Osim pomicanjem klizača ponuđene akorde možete mijenjati i ručno. Naravno, kako meni oznake poput G, F, D, Am, F# i sl. ne znače baš previše, moje clip_image006mijenjanje pjesme temeljilo se na tome sviđa li mi se zvuk koji čujem ili ne Smiješak.

Kako biste ručno promijenili akorde u vašoj pjesmi odaberite takt koji želite promijeniti te kliknite na strelicu s njegove desne strane. Otvorit će se padajući izbornik koji vam nudi nekoliko mogućnosti:

  • Lock – mogućnost kojom možete zaključati pojedini takt ukoliko ne želite da se on mijenja prilikom povlačenja klizača Happy i Jazzy;clip_image008
  • Edit – mogućnost koja Vam pruža punu slobodu biranja tonaliteta odabirom jednostavnog akorda iz padajućeg izbornika ili pak upisivanjem složenijih akorda u okvir Complex Chord.
  • Suggest >> – najzgodnija mogućnost za glazbene laike J, ponuđeni su vam određeni akordi koji bi mogli odgovarati vašoj pjesmi i
  • Clear – brisanje ponuđenog akorda.

Još jedna zgodna stvar je i mogućnost biranja koliko će akorda biti u jednom taktu. Prema zadanim postavkama po taktu je jedan akord no u okviru Chords Per Bar možete odabrati želite li 1/2, 1 ili 2 akorda. Odaberete li dva otvara vam se veća mogućnost da eksperimentirate u skladanju svoje muzike.

clip_image010

Nadam se da ste se barem malo zainteresirali za ovaj program io njegove mogućnosti. Moju kćer i mene je svakako zarazio Valja se po podu od smijeha.

O autoru Gordana Sokol

Učiteljica savjetnica koja više od dvadeset godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole te Minecraft priručnika. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj