Office 2010 – prijelaz na brz i jednostavan način

slika1Početkom školske godine putem Centra za preuzimanje Microsoft softvera za škole školama je dostupan dugo očekivani paket Microsoft Office 2010 lokaliziran na hrvatski jezik. Stoga je ovo možda i pravi trenutak da vas upoznamo s načinima kako se brzo i jednostavno snaći među vrpcama i karticama pri pronalaženju naredbi.

Ukoliko ste dosad koristili paket Office 2003 idealno mjesto gdje početi su internetski vodiči za prijelaz na vrpcu sustava Office 2010 koji će vam pomoći da brzo pronađete naredbe, upotrijebite tipkovničke prečice i da prilagodite vlastitu vrpcu svojim potrebama.

Interaktivni vodiči za sustav Office 2010

Interaktivni vodiči omogućuju vam upotrijebite svoje poznavanje izbornika iz starijih izbornika Office 2003 kako biste pronašli gdje su smještene naredbe u vrpci Office 2010. Dovoljno je da odaberete naredbu koju tražite u izbornicima Office 2003, a simulacija će vam pokazati gdje se nalazi lokacija te naredbe u Office 2010.

 

Na raspolaganju su vam vodiči dostupni online ili pak ih možete preuzeti i instalirati na svoja računala kako biste ih mogli koristiti i kad niste spojeni na internet. Na raspolaganju su vam vodiči za većinu programa iz Office paketa poput Worda 2010, Excela 2010, Outlooka 2010, PowerPointa 2010, OneNotea 2010, Publishera 2010 i InfoPatha 2010.

Kako biste isprobali vodiče otvorite mrežnu stranicu na ovoj poveznici te kliknite na neku od ponuđenih poveznica Otvaranje vodiča za … i naziv programa čiji vodič želite isprobati.

slika6

Nakon pokretanja vodiča otvara vam se mogućnost da vodič instalirate na svoje računalo kako bi vam bio dostupan i izvanmrežno. Za instalaciju vodiča kliknite na poveznicu Instaliraj koja se nalazi u gornjem desnom dijelu prozora.

slika7

Vodiče je moguće instalirati i na računala koja nemaju pristup internetu. U tu svrhu potrebno je preuzeti instalacijske datoteke vodiča koje su dostupne u Microsoftovom centru za preuzimanje, primjerice vodiča za Word, Excel ili pak PowerPoint. Poveznice do instalacijskih datoteka za ostale vodiče potražite na ovoj mrežnoj stranici.

Prilikom upotrebe vodiča zasigurno ćete primijetiti da vodiči sadrže neke od najčešće korištenih naredbi ukoliko su vam potrebni detaljni popisi naredbi od ranijih na novije inačice Office programa možete ih preuzeti u obliku Excelovih radnih knjiga sa mrežne stranice koja se nalazi na slijedećoj poveznici. Naravno za pregledavanje ovih referenci bit će vam potreban Microsoft Excel 2010. Radna knjiga s referencama sadrži tablice u kojima su navedene naredbe sa starih izbornika te prikazuje gdje se nalaze te iste naredbe u novim programima. Svaki izbornik dobio je svoj radni list u radnoj knjizi radi lakšeg snalaženja, s tim da redoslijed radnih listova prati redoslijed pojavljivanja izbornika i alatnih traka u starijim inačicama Office programa.

slika8   slika9

Vodiči za migraciju

Ukoliko pak više volite papirnatu pomoć na više navedenim stranicama možete pronaći i kratke vodiče koji će vam olakšati vašu migraciju na Office 2010 programe. Vodiči su dostupni u pdf formatu te će vam za njihovo otvaranje biti potreban program Adobe Reader. Kroz njih ćete otkriti ključne dijelove novog sučelja, upoznati se sa novim nazivima itd. Kako biste pregledali vodiče za migraciju posjetite mrežnu stranicu Vodiči za migraciju na Office 2010 te kliknite na sliku uz vodič koji želite pogledati. Na stranici koja se otvara potrebno je kliknuti na poveznicu Otvori vodič kako biste otvorili vodič. Napomenut ćemo da vodiče možete i ispisati kako biste imali podsjetnik za kasniji rad.

slika10

Na stranicama s vodičima također možete pronaći i poveznice do besplatnih online tečajeva prijelaza na Office 2010 programe poput Worda, Excela, slika11PowerPointa. Poveznice do tečajeva nalaze se u gornjem desnom dijelu prozora u odjeljku Vidi također. Za tečaj vam je potrebno 30 – 50 minuta vašeg vremena, a kroz tečajeve ćete naučiti raditi sa sučeljem vrpce, izvršite neke od bitnih akcija za pojedini program, iskoristiti prednosti samog programa i još dosta toga.

Pretraživanje naredbi Smiješak

Posebno zgodna mogućnost koja je proizašla iz Microsoft Office Laba je dodatak Search Commands. Dodatak možete isprobati u paketima Office 2007 i 2010 u programima Word, Excel i PowerPoint. Ova mogućnost je posebno zgodna za one koji koriste englesko sučelje programa jer zasad dodatak ne radi s hrvatskim nazivima naredbi.

slika12

Dodatak je dostupan za preuzimanje na mrežnim stranicama Microsoft Office Labs. Da biste preuzeli dodatak kliknite na poveznicu TRY IT te slijedite kratak postupak instalacije. Napomenut ćemo da tijekom instalacije ne smiju biti pokrenuti Office programi. Nakon uspješne instalacije pokrenite primjerice Word, lako ćete uočiti još jednu dodatnu karticu Search Commands koja sadrži nekoliko grupa naredbi. Za početak u grupi Search upišite naziv naredbe koju tražite, naravno kao što smo ranije spomenuli na engleskom jeziku. Nakon upisivanja naredbe dobit ćete ponuđene naredbe kao rezultate pretraživanja, dovoljno je da kliknete na neku od njih i gotovo Smiješak.

slika13

Kako to rade ljudi iz Microsoft Office Labs pogledajte na kratkom videozapisu koji se nalazi na stranicama http://www.officelabs.com/projects/searchcommands/Pages/default.aspx.

O autoru Gordana Sokol

Učiteljica savjetnica koja više od dvadeset godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole te Minecraft priručnika. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Office 2010. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj