Obrazovne igre – mnoštvo pitanja s više ponuđenih odgovora

Druga mogućnost koju vam pruža mrežna stranica Purpose games je izrada kvizova  Multiple-Choice Game. Radi se o kvizovima s više ponuđenih odgovora među kojima učenik treba odabrati točan odgovor.

Pogledajmo sada kako izraditi ovakav kviz. Prije svega nekoliko manjih priprema:

  1. Odaberite naslov za vaš kviz – to može biti primjerice naziv nastavne jedinice čije gradivo učenici moraju uvježbati/naučiti/provjeriti
  2. Pripremite pitanja i pripadajuće odgovore – možete ih pripremiti u nekom dokumentu te ih jednostavno kopirati u kviz
  3. Uz svako pitanje osmislite i nekoliko netočnih odgovora koji ipak neće biti očito krivi tako da učenici ipak moraju prvo malo razmisliti prije nego odaberu točan odgovor 😉
  4. I krenite 🙂

Kako biste započeli s izradom kviza najprije se prijavite svojim korisničkim podacima na mrežnim stranicama Purpose games te otvorite karticu Create. Kliknite na poveznicu CREATE MULTIPLE CHOICE GAME.

 Poput Quiz Game i u ovoj vrsti kviza potrebno je najprije upisati naziv kviza, odabrati kategoriju i ukoliko želite upisati tagove. Poželjno je upisati i kratki opis kviza koji sadrži upute učenicima kako rješavati kviz.
Za razliku od slikovnih kvizova ovdje (okvir Color Picker)  imate na odabir četiri različita predloška boja za vaše kvizove (Standars, Summer, Golden i Rupert) kako svi vaši kvizovi  ne bi bili jednaki.

Sada možete krenuti sa upisivanjem pitanja. Pitanja upisujete u okvir Question Text. U okvir A) uvijek dolazi točan odgovor na postavljeno pitanje. Kod upisivanja odgovora obavezno morate upisati i barem jedan netočan odgovor u okvir B). Kako biste dodali novo pitanje kliknite na gumb Add Q. koji se nalazi ispod okvira za  upisivanje pitanja. Ukoliko želite obrisati neko od upisanih pitanja upotrijebite gumb Delete, a između upisanih pitanja se krećete pomoću gumbi Previous Next Q.

Da biste mogli spremiti svoju obrazovnu igru, kviz mora sadržavati najmanje dva pitanja. Napomenut ću da je posebno zgodna mogućnost da kvizu možete dodati veliki broj pitanja (moj najveći kviz došao je do 52 pitanja) te da u naprednim postavkama možete odabrati da se u pojedinoj igri odabire, slučajnim odabirom,  primjerice samo 5 ili 10 pitanja iz stvorene baze pitanja.

 

 

Kako se igrati?

Naravno kako biste učenicima omogućili da igraju vaše obrazovne igre, ukoliko ih niste objavili kao javne, potrebno ih je upoznati s poveznicom koja vodi do određene igre. Učenici odgovaraju na pitanja te nakon igre dobivaju uvid u postotak točno riješenih pitanja kao i točne odgovore na pitanja na koja su netočno odgovorili. Kako bi provjerili koja su pitanja točno odgovorili kroz pitanja se kreću pomoću gumbi Back i Next.

Zgodno je znati da kada učenici koriste ovakve kvizove u razredu za primjerice samostalno ponavljanje gradiva mogu isključiti zvuk klikom na poveznicu Turn off  sound,  koja se nalazi pri dnu prozora kviza, kako ne bi smetali jedni drugima.

Naravno ukoliko u naprednim postavkama možete odabrati da učenici i u toku rješavanja kviza vide postotak točno riješenih pitanja, kao i da se pitanja prikazuju slučajnim redoslijedom.

I na kraju ne zaboravite spremiti i objaviti vaš kviz. Ne brinite jednom objavljen kviz možete dodatno uređivati. Sve što je potrebno je prijavit se svojim korisničkim podacima i ponovno editirati kviz preko vaše Control Panel na mrežnim stranicama Purpose games.

Nadam se da su vas i ovi mali kvizovi zainteresirali te da ćete i u ove ljetne dane pronaći vremena da izradite poneki kviz za svoje učenike.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Web 2.0. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Obrazovne igre – mnoštvo pitanja s više ponuđenih odgovora

  1. Marina napisao:

    Obožavam kvizove u onlajn a i F2F nastavi 🙂 U poslednje vreme sam počela da koristim Classtools fleš igrice, umesto kvizova, ali ovaj vaš link je super! Da li se ovi kvizovi mogu ubaciti na blog ?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s