Zabavno stvaranje glazbenih uradaka–Microsoft Songsmith

 

Song_SmithNađete li se pred domaćom zadaćom skladanja glazbe za neku pjesmicu iz čitanke, te ako ste i vi više informatički nego glazbeno nadareni 😉 svakako će vam od prave pomoći biti program Microsoft Songsmith. Iako skladanje glazbe za riječi pjesmice iz čitanke nije bio nikakav problem za moju kćer, malog poznavaoca notnih zapisa, solfeggia i svih onih divnih stvari koje se uče u glazbenoj školi :-), za mene je to bila prava noćna mora. No, na prvi pogled ova neobična zadaća bila je pravi poticaj da istražim mogućnosti koje pruža Songsmith, prema mišljenju moje kćeri naj "cool" program koji se može naći na mom računalu.

Što je Songsmith?

Jednostavno rečeno Songsmith je program koji će za vaš glas dok pjevate pjesmu stvoriti muzičku pratnju. Da dobro ste pročitali program će stvoriti prateću muziku za vašu pjesmu koju jednostavno otpjevate u mikrofon. Naravno prije nego krenete pjevati potreban vam je sam program u kojem ćete odabrati tip muzike koju želite i odabrati tempo za vašu pjesmu.
Song_Smith2Program ima dostupnu probnu verziju koja će trajati svega šest sati, no sasvim dovoljnih šest sati da istražite što sve program može. Probnu verziju možete preuzeti sa mrežnih stranica Microsoft Research centra. Ukoliko vam se program svidi kasnije ga možete kupiti.

Ukoliko ste učitelj ili pak profesor tada ovaj program možete besplatno koristiti u svom razredu ( za više informacija zavirite u kutak za učitelje :-). Za to vam je potrebna akademsko izdanje ovog programa. Kako biste preuzeli akademsko izdanje Songsmith-a bit će vam potreban Live ID pomoću kojeg se prijavite na stranici partnersinlearningnetwork.com, kliknite na poveznicu Resources, a zatim u okviru Featured Tools na poveznicu “Songsmith – Free Download for Educators”. Na stranici koja se otvara pronađite gumb Download te kliknite nanj. Spremite datoteku SongsmithSetup(Academic)1.02.msi na vaše računalo, a instalaciju programa pokrenite dvostrukim klikom miša na preuzetu datoteku. Song_Smith3No, prije nego krenete s instalacijom programa provjerite da li vaše računalo zadovoljava minimalno slijedeće zahtjeve:

 • Operativni sustav Microsoft Windows XP ( sa Servis Pack 2 ili više), Windows Vista ili Windows 7.
 • Procesor od najmanje 1 GHz i 1GB radne memorije te
 • Instaliran Microsoft. Net Framework 3.0.

A sada pjevanje…

Program pokrećete odabirom Start > Songsmith. Prije samog pokretanja programa provjerite imate li na svom računalu priključen mikrofon, ukoliko nemate svakako ga priključite prije pokretanja programa. Nakon pokretanja pred vama će biti kružni izbornik koji vam nudi nekoliko mogućnosti.

Song_Smith5

Možete primjerice preslušati nekoliko Demo pjesama, nakon što snimite barem jednu pjesmu imat ćete mogućnost preslušati posljednju snimljenu pjesmu odabirom mogućnosti Last Song ili pak jednostavno krenuti od nove pjesme odabirom New Song te klikom na gumb Next.

Song_Smith6

U drugom koraku na vama je da odaberete stil vaše pjesme. U izborniku imate mogućnost da odaberete jedan od ponuđenih stilova poput primjerice Disco, Hip-Hopa, Roka i sl.

Song_Smith7

Ukoliko želite vidjeti detalje o pojedinom stilu muzike potvrdno uključite mogućnost Show Style Details. Nakon što uključite ovu mogućnost uz svaki odabrani stil prikazat će se oblačić saSong_Smith8 mjerom, tempom i datumom instalacija stila muzike. Ono što je uočila moja kćer je da svi stilovi imaju 4/4 mjeru jedino Piano Pop ima 3/4 mjeru. Meni ovaj detalj nije smetao previše, no izgleda kao malen nedostatak za one koji se malo više razumiju u solfeggio.

Song_Smith9Kada ste odabrali stil koji vam se sviđa kliknite na gumb Next kako biste odabrali željeni tempo. Tempo odnosno brzinu izvođenja muzike birate pomicanjem strelice na kružnom izborniku ili pak uzastopnim kliktanjem na crvenu i plavu strelicu desno od oznake tempa.

Nakon što ste odabrali odgovarajući tempo kliknite na gumb Next i sad ste spremni za snimanje svoje pjesme.

Stoga mikrofone u ruke, tekstove pred sebe i krenite :-). No ipak još nekoliko sitnica, prije nego krenete s pjesmom isprobajte svoj mikrofon. U donjem dijelu prozora, u okviru Mic Level prilikom govorenja u mikrofon trebali bi se pojavljivati zeleni kvadratići, ukoliko je tako vaš mikrofon radi. Nadalje nakon što se postavite na neki dio korisničkog sučelja ovog programa u okviru pri dnu prozora bit će ispisane poruke pomoći vezane uz gumb, okvir ili mjesto gdje se nalazi vaš miš :-).

A sad konačno pjesma. Za početak snimanja kliknite na gumb sa crvenim kružićem, za završetak snimanja tu je crni kvadratić dok za preslušavanje vaših snimki upotrijebite zeleni trokutić. Nakon što kliknete na crveni kružić primijetite odbrojavanje u okviru Get Ready, kada zasvijetli Sing! to vam je znak da biste trebali započeti pjevati. Stoga samo hrabro!Song_Smith10

Snimljena pjesma bit će podijeljena u taktove i svakom taktu bit će pridodan određeni tonalitet poput ovog mog na slici:

Song_Smith11

Song_Smith12I na kraju ne zaboravite spremiti svoj uradak. Snimljenu pjesmu možete spremiti kao Songsmith song file te će imati nastavak .songsmith. Ovakvu datoteku moći ćete otvarati jedino pomoću Songsmith-a.

Ukoliko pak želite svoj uradak podijeliti s drugima odaberite mogućnost Export Song te spremite svoju pjesmu u jednom od ponuđenih audio formata poput Song_Smith13Windows Media Audio (WMA), Wave (WAV) ili Musical Instrument Digital Interface (MIDI) ili pak je prenesite u Movie Maker te odmah izradite i film za vaš nastup. Više o ovim i drugim mogućnostima programa čitajte u nekom od mojih idućih postova.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Zabavno stvaranje glazbenih uradaka–Microsoft Songsmith

 1. Dubravka Petković napisao:

  Svaki put s veseljem otvaram mail koji dobijem kao obavijest na vaš blog.
  I ovaj put sam oduševljena novostima tj. ovim programom. Još samo da isprobam.Hvala
  Pozdrav
  Dubravka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s