Umetanje gif animacija u WordPress

 

Nadam se da ste dosad već izradili svoje prve animacije na mrežnim stranicama ABCya.com te da je došlo vrijeme da ih podijelite sa svojim prijateljima na svom blogu. Stoga ću vas ukratko upoznati sa “iznenađenjima” koja vas očekuju.

Naime, prilikom stavljanja gif animacije na blog ostala sam neugodno iznenađena. Umetnuta animacija izvodila se i u Live Writeru, programu kojeg inače koristim za objavu svojih postova. Animacija se je isto tako lijepo izvodila i prilikom uređivanja posta u samom WordPress-u. No kad je sve to trebalo lijepo pokazati drugima moja gif animacija više se nije izvodila. Bila je statična poput ove:

Jedini dokaz da se radi o animaciji bila je poveznica na slici koja vas vodi do lokacije gdje se nalazi gif animacija. I u ovom prozoru se animacija konačno izvodi.

Kako biste natjerali animaciju da radi i u vašoj objavi na WordPressu učinite slijedeće:

kos_2

1.  Na nadzornoj ploči otvorite Medijsku Zbirku. Kliknite na Dodaj Novu te u zbirku dodajte vašu gif animaciju. U Medijskoj Zbirci umetnuta animacija neće biti zalijepljena za ni jedan post. Kliknite na umanjenu inačicu slike kako biste otvorili okvir Uredi medij…

2.  Kopirajte URL datoteke, lokaciju na koju je vaša gif animacija prenesena te kliknite na Snimi sve promjene.

3.  Sada ste spremni za umetanje vaše animacije u vašu novu objavu na blogu. Stoga kliknite na uređivanje vaše objave. U okviru Prenesi/Umetni kliknite na Dodaj sliku. U dijaloškom okviru Dodaj sliku otvorite karticu  S URL-a. U okvir URL slike zalijepite ranije kopirani URL lokacije vaše gif animacije, upišite naslov slike, po želi upišite zamjenski tekst, tekst opisa za okvir slike te odaberite poravnavanje za animaciju. Ukoliko želite da s vaše animacije vodi poveznica na originalnu lokaciju animacije kopirajte njen URL u okvir Poveži Sliku sa: i kliknite na Umetni u post.

4.  Pogledajte da li  se sada izvodi vaša animacija :-).

Ukoliko je prikaz vaše animacije prevelik nakon smanjivanja prikaza animacija se neće izvoditi 😦 .

Stoga evo još jedna mogućnost. Drugi način je da vašu animaciju objavite među fotografijama na Windows Live te da upotrijebite URL datoteke s te lokacije. Gif animacija umetnuta na ovaj način i nakon smanjivanja će se izvoditi normalno.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u WordPress. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Umetanje gif animacija u WordPress

 1. Dubravka Petković napisao:

  Pozdrav,
  Prije par sati sam imala namjeru napisati kako animaciju vidim u poruci e-pošte, a ne vidim je na stranici WordPressa i eto odgovora.Hvala na još jednom korisnom materijalu. Tako mi je dobro sjeo jer sam upravo s učenicima obrađivala temu animirani film pa će ovakva vježba super “sjesti”.
  Još jednom lijep pozdrav
  Dubravka

  • Gordana Sokol napisao:

   Draga Dubravka,
   Hvala Vam na redovitom praćenju mojih objava! Stvarno ste brzi :-). Uočila sam problem sa prikazom animacije u WordPressu odmah nakon objave te sam odmah krenula sa uputama kako riješiti i taj mali problem. Nadam se da će upute koristiti…
   Lijep pozdrav,
   Gordana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s