Kodu – Igra na temu sigurnosti

 

clip_image002Kodu se pokazao kao vrlo dobrim i za izradu igara na temu sigurnosti djece na internetu. Ideja je bila slijedeća, objekti u igri postavljaju pitanja napisana na oblačićima ili pak na zasebnim prozorima, a igrač bira pravi put kroz teren s obzirom na odgovor na postavljeno pitanje te pokušava doći do objekta koji predstavlja kraj igre.

Prezentacija same ideje bila j dovoljan poticaj mojim učenicima koji su se uhvatili u koštac sa zadatkom i izradili igru. Pomoću jednog zgodnog primjera kviza na temu sigurnosti kojeg je programirao u Koduu Tomislav Huđek učenik 8. Razreda upoznat ću vas sa još nekoliko zgodnih sitnica koje može Kodu.

Oblačići i druge poruke

Želite li igraču tijekom igre davati neke upute kako i kamo dalje ili pak postavljati pitanja koja će mu biti smjernice gdje se nalazi pravi put upotrijebite poruke u oblačićima ili pak ispisane na zasebnom prozoru. Kako biste ispisali poruku možete primjerice programirati nekog od dodanih objekata, likova ili robota u vašoj igri da na neki poticaj ispiše poruku. Primjerice, kada lopta vidi motor blizu sebe daje mu uputu da potraži kulu s točnim odgovorom. Za ovu uputu potrebna vam je samo jedna linija koda:

kodu_oblacic1

Nakon odabira posljednje naredbe Say otvorit će vam se prozor u kojem upisujete poruku te odabirete jednu od tri ponuđene mogućnosti:

Full Screen – poruka će biti ispisana na cijelom zaslonu.

Thought Balloon, pick line sequentially – poruka će biti ispisana u oblačiću. Ukoliko se poruka sastoji od više dijelova te ste svaki dio zapisali u novom retku, redci poruke će se sekvencijalno izmjenjivati i ispisivati u oblačiću.

Thought Balloon, pick linerandomly – poruka će biti ispisana u oblačiću. Ukoliko se poruka sastoji od više dijelova te ste svaki dio zapisali u novom retku, redci poruke će se izmjenjivati slučajnim odabirom i ispisivati u oblačiću.

kodu_oblacic2

U mom primjeru nakon što se motor sudari s jabukom jabuka nestaje i ispisuje se pitanje na cijelom zaslonu. Lopte su programirane da daju uputu što dalje: Pronađi kulu s točnim odgovorom!, a kule su programirane da ispisuju poruke s ponuđenim odgovorima. Prilikom sudara motora s kulom pogrešnog odgovora gubimo igru, dok pri sudaru s kulom s točnim odgovorom nastavljamo dalje. Cilj igre je pronaći srce i pobijediti. Srce također ispisuje poruku!

Pogledamo sada programske kodove i ostalih objekata u igri:

Jabuka je programirana slijedećim kodom:

kodu_oblacic3akodu_oblacic3b

Kula je programirana slijedećim kodom:

kodu_oblacic5akodu_oblacic5b

Srce je programirano slijedećim kodom:

kodu_oblacic4akodu_oblacic4b

kodu_oblacic6Teren je osmišljen kao ravna ploča po kojoj su sazidani zidovi koji čine labirint. Postavljene su i kule koje ujedno predstavljaju prolaze u druge dijelove labirinta. Prolaz kroz kulu s točni odgovorom omogućava sudar s motorom, dok sudar motora sa kulom koja predstavlja netočan odgovor završava igru.

Kako je igru osmislio Tomislav Huđek pogledajte kroz prikaz dijaprojekcije slika:

Ukoliko imate problema sa građenjem zidova svakako pročitajte slijedeći nastavak teksta o Koduu koji stiže uskoro :-).

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Kodu. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Kodu – Igra na temu sigurnosti

  1. Dubravka Petković napisao:

    Dakle , voljela bih da dan traje barem 48 sati da stignem isprobati sve te divne stvari koje nam prezentirate.
    Hvala
    Dubravka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s