Izrada plakata različitih veličina

Nadam se da ste se i vi aktivno uključili u akciju "Sigurniji internet za djecu" te da ste sa svojim učenicima izradili mnoge zgodne plakate na ovu temu. Moji učenici su sve svoje kreativne ideje pretočili u mnoštvo šarenih crteža, plakata, tekstova i clip_image002kvizova. No, kako smo se našli pred problemom da plakati na papiru A4 formata nisu dovoljno veliki kako bi bili lijepo vidljivi na školskim panoima bilo je nužno krenuti u izradu istih u malo većem formatu.

Postoje razne mogućnosti kako to učiniti, primjerice jedna od njih je ispisivanje postera na pisaču gdje možete odabrati na koliko stranica A4 formata želite ispisati neku sliku.clip_image004

A što ako vaš pisač nema ovu mogućnost? Tada u pomoć priskaču stranice poput Block Posters koje vam omogućuju da izradite poster bilo koje veličine od slike bilo koje veličine u samo tri koraka.

 

clip_image008Pogledajmo kako. Najprije pripremite sliku od koje želite izraditi poster. Ukoliko se radi o nekom plakatu izrađenom u primjerice Wordu poslužite se nekim od programa za hvatanje slike s ekrana :-), te tako dobivenu sliku spremite.Valja napomenuti da slike moraju biti .gif ili .jpg formata te da maksimalna veličina slikovne datoteke ne smije prelaziti 1 MB.clip_image010

Otvorite stranicu Block Poster i kliknite na poveznicu Step 1 na idućem prozoru kliknite na gumb Pregledaj kako biste pronašli sliku spremljenu na vašem računalu te kliknite na gumb Continue.

 

clip_image012U drugom koraku morat ćete odrediti na koliko dijelova želite izrezati svoju sliku, odnosno od koliko dijelova A4 formata želite da bude sastavljen vaš poster. Ovdje također možete odabrati položaj stranica (portret ili pejzaž).

Nakon što ste odredili veličinu postera kliknite na gumb Continue i za vaš će biticlip_image014 izrađena .pdf datoteka koju ćete preuzeti klikom na poveznicu Click here to download a PDF file containing your images. Preuzetu PDF datoteku je potrebno jednostavno ispisati na pisaču te spojiti dobivene stranice u poster velikog formata :-).

 

Kako to izgleda na primjeru našeg postera pogledajte na slici.

clip_image006

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Izrada plakata različitih veličina

  1. Dijana napisao:

    Poštovana Gordana, hvala na detaljnim i stručnim objašnjenjima i korisnim savjetima, koji za mene predstavljaju tjedni mali tečaj.Vaš, Željkin i Lidijin blog čitam redovito i sve zanimljive savjete prenosim dalje mojim nastavnicima.Htjela bih samo još uz ovaj članak napomenuti još jednu opciju, koju često koristim, za prebacivanje dokumenata pisanih u Word-u u format slike.Naime, pomoću programa MS OneNote,koristeći opciju Isert-Files as Printouts i odaberemo dokument.Nakon toga, preslikan sadržaj u programu OneNote sačuvamo kao sliku.
    Još jednom hvala na svemu čemu nas učite, kao i na načinu na koji nas učite.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s