Tipkovnica umjesto miša u radu s vrpcama

Ukoliko i vas snađe mala nesreća i pritom ozlijedite ruku L te se nađete pred problemom da ne možete koristiti miša u svakodnevnom radu na računalu zasigurno ćete krenuti u potragu na koji način upotrijebiti tipkovnicu u radu s vrpcama.

Iako na prvi pogled djeluje zastrašujuće jer nema dobrih starih izbornika i jednostavnih tipkovničkih prečica vjerujte da nije tako. Tvorci Microsoft Officea stvarno su se potrudili kako bi nam omogućili brzi pristup naredbama koje se nalaze na vrpcama uz pritisak samo nekoliko tipki na tipkovnici. Svakoj od naredbi na vrpcama u programima koji koriste vrpce možemo pristupiti uz upotrebu dvije do četiri tipke na tipkovnici. Pogledajmo kako :-).

Za početak pritisnite i otpustite tipku Alt na tipkovnici. Na ovaj način uključit ćete prikaz opisa tipki iznad svake od značajki koje su vam vidljive u trenutnom prikazu. Primjerice, vrpca Home ima opisnu tipku H, Insert N itd.

image

Slijedeći korak je da pritisnete tipku na tipkovnici koja je prikazana uz značajku koju želite koristiti. U našem primjeru pritisnula sam tipku N nakon čega se otvorio prikaz značajki koje nam nudi vrpca Insert sa opisom tipki uz svaku od značajki. Napomenut ćemo da su neke značajke opisane dvoslovnim opisima tipki. Ukoliko značajka ima dvoslovni opis jednostavno redom pritišćite tipke na tipkovnici.

image

Pogledajmo sada primjer kako promijeniti boju slova u Excelu bez upotrebe miša. Pomoću kursorskih se postavite u ćeliju u kojoj ste upisali tekst. Pritisnite tipku Alt, te nakon toga tipku H. Uz značajku Font color ispisana je dvoslovna oznaka FC, te stoga pritisnite redom slova F i C. Otvorit će se padajući izbornik u kojem odaberite željenu boju fonta pomičući se pomoću kursorskih tipki na tipkovnici i na kraju pritiskom tipke Enter.

  

Prikaži album

Ukoliko pak ste se iz nekog razloga predomislili i želite poništiti odabranu naredbu jednostavno ponovno pritisnite i otpustite tipku Alt.

I na kraju mogu reći da nakon samo nekoliko dokumenata napisanih i oblikovanih samo uz upotrebu tipkovnice, miš mi sve manje nedostaje. Možda je upotreba miša samo jedna velika navika. Pa zašto nam onda i upotreba tipkovnice ne bi prešla u naviku…

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s