Što i kako objavljujemo na zidu želja

wallwisher10Wallwisher je besplatni alat koji vam omogućuje da “sagradite” zid koji će vam poslužiti za stvaranje jedne vrste oglasne ploče na koju ćete vi lijepiti virtualne poruke. Virtualne poruke mogu sadržavati samo tekst, slike ali i videozapise poput onih sa Youtube-a.
Kako biste dodali ljepljivu bilješku na vaš zid, jednostavno dvokliknite na mjesto na kojem želite da se bilješka nalazi. Otvorit će se prozor u kojem u središnji dio upisujete tekst vaše bilješke. Napomenut ću da bilješka može sadržavati do 160 znakova, te da nisu podržana slova č,ž,š i sl. Na vrhu bilješke, ukoliko je autor registriran i prijavljen, nalazi se okvir u kojem se nalazi ime autora bilješke poput “Goga says”. Ako pak niste prijavljeni u gornjem okviru ispisuje se “Anonymous” says, te tamo možete upisati svoje ime. Nakon što ste upisali tekst poruke kliknite na Ok. wallwisher11Ukoliko vlasnik zida nije postavio opciju da želi odobriti svaku zalijepljenu poruku, vaša će se poruka pojaviti na zidu. U suprotnom morat ćete pričekati da bilješku odobri vlasnik zida. Kako biste odobrili neku bilješku pregledajte neodobrene bilješke klikom na poveznicu ViewUnapproved te na bilješci koju želite odobriti kliknite na gumb Approve . Ovo je vrlo korisna mogućnost pomoću koje na lak način možete nadzirati svoj zid kako se na njemu ne bi našle neprimjerene bilješke.

             wallwisher12           wallwisher13

wallwisher14Osim teksta vaša bilješka može sadržavati i sliku, zvučni zapis, videozapis ili pak cijelu mrežnu stranicu. Kako biste bilješci dodali sliku u okvir Add image, audio, or video link upišite mrežnu adresu slike koju želite dodati bilješci te kliknite na gumb Ok i slika će biti prikazana u bilješci. Za pregled slike možete kliknuti na gumb ZOOM.

Na sličan način možete bilješci dodati i videozapis. U okvir Add image, audio, or video link upišite mrežnu adresu videozapisa, primjerice objavljenog na Youtobe poput videozapisa o Obiteljskoj sigurnosti iz našeg primjera. Bilješka će sadržavati prikaz videozapisa. Za pokretanje videa u većem prozoru dovoljno je da kliknete na gumb PLAY.

wallwisher9

Kako biste bilješci dodali mrežno mjesto, npr. Suradnici u učenju u okvir Add image, audio, or video link upišite adresu mrežnog mjesta, kliknite na Ok te kako biste otvorili pregled mrežnog mjesta kliknite na VIEW.

Prikaži album

Osobno ovaj alat mi se svidio na prvi pogled, smatram da se vrlo jednostavno upotrijebiti i u nastavi, primjerice želimo li čuti mišljenja učenika razreda na neku temu. No, isto tako nakon što upoznamo učenike s mogućnostima ovog alata, on može postati mjesto na kojem će učenici iznositi ponekad i neprimjerene komentar, slike ili pak videozapise te vršiti tzv. Cyber Bulling. Stoga, ukoliko sam vas zainteresirala za upotrebu Wall Wishera svakako imajte sve svoje zidove pod kontrolom kako biste im mogli promijeniti postavke te ih postavit za privatne ukoliko primjerite da su postali mjesto napada.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Web 2.0. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s