Izbornik Start – prilagodite ga svojim potrebama

slika1 Koliko puta dnevno radeći na računalo otvorite izbornik Start te poželite da su vam neki vama važni programi odmah tamo na dohvat ruke, a neki drugi vama manje važni da nisu tamo. Vjerujem mnogo puta, baš kao i ja. Pa zašto onda ne bismo prilagodili izbornik Start svojim potrebama.

U samo nekoliko kratkih radnji Windows 7 će vam omogućit da sami odaberete naredbe koje će se pojaviti na izborniku Start kao i njihov poredak pojavljivanja. Pogledajmo stoga zajedno kako možemo promijeniti opcije izbornika Start.slika2

Za početak otvorite izbornik Start te na njemu kliknite mišem desnom tipkom miša i odaberite Svojstva. Otvorit će se dijaloški okvir Svojstva programske trake i izbornika Start s otvorenom karticom Izbornik Start. 
Prvo što će vam sigurno zapasti za oko je mogućnost promjene akcije gumba za isključivanje. Na raspolaganju vam je nekoliko mogućnosti kao što su Promijeni korisnika, Odjavi, Zaključaj, Ponovno pokreni, Spavaj ili Isključi računalo. Primjerice ukoliko se radi o računalu koje koristi više korisnika tada je vrlo zgodno promijeniti akciju gumba za isključivanje u mogućnost Promijeni korisnika. slika3

Zatim tu je i okvir Privatnost u kojem možete uključiti i isključiti dvije mogućnosti Pohrani i prikaži nedavno otvorene programe i Pohrani i prikaži nedavno otvorene stavke na izborniku Start i programskoj traci.

slika4

Kako biste prilagodili izgled ikona i izbornika Start kliknite na gumb Prilagodi. Otvorit će se dijaloški okvir Prilagodba izbornika start. U ovom dijaloškom okviru možete odabrati koje stavke će biti prikazane na izborniku Start, koje će biti prikazane kao veze i koje od njih neće biti prikazane. Meni se posebno dopala mogućnost ne prikazivanja stavke Igre :-), jer je ovo lukavo skrivanje igara bilo dovoljno da uvjerim svoja dva malene zlata kako na "maminom" novom računalu nema igara.
Nadalje, možete odlučiti želite li u izborniku Start istaknuti novoinstalirane programe, prikazati velike ikone, izbornika Favoriti itd.

Također možete prilagoditi veličinu vašeg izbornika Start jednostavnim odabirom broja nedavno korištenih programa za prikaz i broja nedavno korištenih stavki za prikaz na skočnom izborniku.
Ukoliko ste se malo previše igrali sa mogućnostima podešavanja izbornika Start i niste sigurni jeste li odabrali najbolje mogućnosti jednostavnim klikom miša na gumb Koristi zadane postavke vratite sve na staro mjesto :-).

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s