Ninite – Mali program za veliku uštedu vremena

ninite1 Vjerujem da nisam jedini školski informatičar koji se početkom nove školske godine morao pozabaviti sređivanjem računala u informatičkoj učionici. Iako sam vrlo stroga, što se tiče pravila ponašanja u kabinetu kao i upotrebe računala u posljednjih nekoliko godina naša računala prošla su kroz mnogobrojne nadogradnje, nove programe, instalacije/deinstalacije potrebnih programa (posebice onih za koje moramo koristiti probne verzije Razočarani smiješak). Nakon svega toga najlogičniji potez u sređivanju računala je bilo vračanje sustava na početno tvorničko stanje. Iako sam vrlo sretna što na našim računalima postoji ova mogućnost nakon vračanja sustava preda mnom se našao velik posao instalacije svih onih dodatnih programa bez kojih nekako ne možemo zamisliti rad na računalu. Samo dok se sjetim koliko klika miša je potrebno za preuzimanje i instalaciju samo jednog programa doslovce me zaboli glava, a kada je riječ o desetak i više programa i to još na petnaestak računala…Smješko okreće očima.

Na svu sreću, baš u pravo vrijeme, sasvim sam slučajno naišla na Ninite i odlučila istražiti njegove mogućnosti. Moram priznati da do posljednjeg broja Pogleda kroz prozor nisam znala za ovaj super program, no trenutak kada sam kliknula na poveznicu iz članka Međužupanijski stručni skup – Priprema računalne učionice i virtualizacija koja vodi na mrežnu stranicu ovog stvarno korisnog programa uštedjela sam si mnogo vremena. Ninite je program koji omogućuje vrlo brzu i jednostavnu instalaciju dodatnih programa i to sve u tri klika miša Smiješak.

Kako radi Ninite

Ninite je program koji će za vas izraditi prilagođenu instalaciju jednog ili više programa koje odaberete te će za vas instalirati odabrane programe i to njihove najnovije inačice. Posebno je zgodna činjenica da u cijelom postupku instalacije nije potrebno kliknuti ni na jedan gumb Dalje Smješko namiguje, ni jednom odabrati želite li instalirati neku od mnogobrojnih ponuđenih alatnih traka i sl.
Jedna mala zamjerka ovom programu je potrebna veza s internetom. Naime program najprije preuzima najnoviju inačicu željenog programa te ga nakon toga instalira. No, ovo je ujedno i prednost programa. Osim same instalacije programa Ninite možete upotrijebiti i za nadogradnju već instaliranih programa.
Koji su vam programi na raspolaganju provjerite na Ninite mrežnim stranicama i krenite u avanturu zvanu Ninite. Pitate se kako?

ninite2

Instalacija programa pomoću Ninitea

ninite3Prvo što morate učiniti je posjetiti Ninite službenu mrežnu stranicu i obarati željene programe jednostavnim označavanjem potvrdnih okvira klikom miša. Programi su razvrstani prema kategorijama poput kategorije web preglednika, programa Instant Messengera, programa za multimediju i sl. ninite4

Nakon što ste odabrali sve željene programe kliknite na gumb Get Installer. U prozoru koji će se otvoriti primit ćete poruku da je pripremljen vaš prilagođeni Ninite instaler te da ga možete preuzeti klikom na poveznicu i spremiti ga na svoje računalo. 
U prikazu ikona, prije preuzimanja, možete još jednom provjeriti koje sve programe sadrži vaš Ninite instaler te ga možete promijeniti klikom na poveznicu Click here ta change apps. Želite li pak podijeliti upravo konfigurirani Ninite installer sa svojim prijateljima možete im poslati poveznicu.

Nakon preuzimanja dvostrukim klikom miša pokrenite Ninite installer i pričekajte da on odradi sav posao umjesto vas Smiješak. Želite li pak ipak biti u toku i pratiti u kojem je statusu instalacija pojedinog programa kliknite na gumb Show/Hide details. U proširenom prozoru lako ćete moći pratiti koji se program trenutno preuzima, koji se instalira i za koji je program instalacija završila. Valja napomenuti da Ninite ponekad neće moći instalirati pojedine programe stoga prije nego pokrenete instalaciju provjerite jesu li svi programi za koje želite preuzeti nadogradnju zatvoreni. Na kraju, nakon što Ninite završi svoj posao kliknite Close.

I na kraju zanemarimo li činjenicu da je svaki program morao biti preuzet na svako računalo u informatičkoj učionici vjerujem da ne treba ni spomenuti koliko mi je Ninite uštedio vremena pri instalaciji prave male hrpe programa bez kojih se ne bi mogla zamisliti ni jedno školsko računalo Smiješak.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Ninite – Mali program za veliku uštedu vremena

  1. Dubravka napisao:

    Hvala za informaciju o veoma je korisnom programu i za pojedince.

  2. Zdravko napisao:

    Hvala za informaciju. S obzirom da sam i ja učitelj informatike i da volim imati pod kontrolom sve programe koji su na učeničkim računalima volio bih da znam koje programe koristite za rad s učenicima 5. do 8. razreda (naravno osim onih koji su obavezni). Pozdrav

  3. Povratni ping: Gogini mali savjeti ili za svakog ponešto… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s