Fotkom do fotke do panoramske fotografije

image

Svakodnevnim vraćanjem s plaže nekako mi je prirasla srcu Rovenska mala lučica sa svojim životopisnim fasadama starih kamenih kuća, barkama koje se lagano ljuljaju na mirnom moru vezane uz mol koji vrvi ljudima gotovo u svako doba dana. Barem sada u punoj sezoni Smiješak.

Koliko se god udaljavala po šetnici uz obalu, objektiv mog digitalca nikako da uhvati cijeli zaljev i sve njegove ljepote. Upravo je ovo bio i poticaj da se malo poigram i od niza fotki izradim panoramsku fotografiju.

clip_image002Nakon malo istraživanja pronašla sam pravo mjesto i snimila niz fotografija koje se malo preklapaju. Uistinu ovo je i bio najveći dio posla. Ostatak posla za mene je odradila Windows Live Galerija fotografija Smješko namiguje.

Da biste izradili panoramsku fotografiju uvezite u Galeriju fotografija niz slika koje se jednim malim dijelom preklapaju. Nakon što ste fotografije uvezli označite fotografije od kojih želite stvoriti panoramsku fotografiju. Kako biste označili više fotografija, klikom miša označite prvu te držeći pritisnutu tipku Ctrl označite i preostale fotografije. clip_image004

Odaberite Stvori > Stvori panoramsku fotografiju… Pričekajte nekoliko trenutaka kako bi Galerija fotografija za vas pročitala fotografije, riješila poravnavanja fotografija i podesila uslojavanje fotografija te povezala panoramsku fotografiju.

Nakon što fotografije budu povezane potrebno je dobiveni "šav" spremiti. Galerije će za vas otvoriti dijaloški okvir Spremi panoramski šav,. Odaberite mapu, upišite naziv datoteke vaše panoramske fotografija i kliknite na gumb Spremi.

clip_image006Nakon spremanja panoramska fotografija bit će otvorena u Galeriji fotografija. Vaša će panorama vrlo vjerojatno imati grube rubove, no ovaj problem lako ćete riješiti obrezivanjem fotografije.
Kako biste obrezali neravne rubove fotografije kliknite Popravi te zatim u oknu za uređivanje odaberite Obreži fotografiju. imageNa fotografiji će se pojaviti okvir sa rubnim hvataljkama čijim povlačenjem pomoću miša možete odrediti koji dio fotografije želite izrezati. Nakon što odaberete područje koje želite izrezati kliknite na gumb Primijeni. Nakon što završite s uređivanjem kliknite na Natrag u galeriju kako biste se vratili u Galeriju fotografija. Prilikom izlaska iz uređivača promjene nastale obrezivanjem fotografije Galerija fotografija automatski će spremiti nastale promjene na vašoj fotografiji.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s