S digitalca u računalo

uvoz1 Tijekom godišnjeg odmora sigurno najviše punite memorijske kartice svojih digitalnih aparata fotografijama i videozapisima. Prije ili kasnije svoju ćete memorijsku karticu napuniti te će biti potrebno snimljene fotografije preuzeti u računalo. U tu svrhu možete upotrijebiti jedan od dva načina. Prvi je izravnim povezivanjem digitalnog fotoaparata s računalom uz pomoć USB kabela. Drugi pak je način upotrebom čitača memorijske kartice koji danas posjeduje gotovo svako prijenosno računalo. uvoz2

Windows Live Galerija fotografija omogućuje i uvoz fotografija s digitalnog fotoaparata ili skenera.
Prije uvoza fotografija s fotoaparata provjerite je li digitalni fotoaparat uključen te da li je povezan s vašim računalom primjerice pomoću USB kabela. Ukoliko još niste otvorite Windows Live Galeriju fotografija te odaberite Datoteka > Uvoz s fotoaparata ili skenera. U dijaloškom okviru Uvoz fotografija i videozapisa odaberite uređaj s kojeg želite uvesti fotografije i kliknite na Uvezi

U idućem koraku možete odabrati jednu od dvije ponuđene mogućnosti:

  • Pregledaj, organiziraj i grupiraj stavke za uvoz i
  • Sada uvezi sve nove stavke.clip_image002

Odaberete li prvu mogućnost moći ćete odabrati fotografije koje želite uvesti u računalo. Fotografije su grupirane obzirom na vrijeme kada su snimljene. Kako biste pregledali sve fotografije u pojedinoj grupi kliknete na Prikaži sve stavke. Za svaku grupu možete unijeti naziv grupe kao i pridružit oznake. Kako biste dodali oznake kliknite na Dodajte oznake te unesite jednu ili više oznaka odvojenih točka zarezom. Na kraju ne zaboravite označite potvrdni okvir uz naziv grupe fotografija koje želite uvesti i kliknuti na Uvezi. Napomenut ćemo samo da će svaka grupa biti uvezena u posebnu mapu.

uvoz3 uvoz4a

Druga mogućnost omogućuje vam uvoz samo novih fotografija. Ova mogućnost je pogodna za one koji ne brišu snimljene fotografije s memorijske kartice odmah nakon preuzimanja.
Ukoliko odaberete drugu mogućnost prije no što kliknete na Uvezi u okvir Unesite naziv upišite naziv grupe novih fotografija te prema želi dodajte oznake fotografijama klikom na Dodajte oznake te nakon toga kliknite na Uvezi.

 

uvoz5 Sve uvezene slike bit će smještene u mapu Slike na tvrdom disku vašeg računala. Ukoliko želite možete promijeniti mapu u koju će vaše slike biti uvezene, kao i naziv mape i naziv datoteka. Da biste promijenili neku od navedenih značajki u Galeriji fotografija odaberite Datoteka > Mogućnosti te kliknite karticu Uvoz. U okviru Uvezi u: odaberite mapu u koju želite uvesti slike. Ovdje možete promijeniti i naziv mape u koju će biti uvezene fotografije. Primjerice vrlo zgodna mogućnost je dodijeliti mapi naziv s datumom snimanja, stoga u okviru Naziv mape: odaberite odgovarajući zaziv mape. Nadalje možete promijeniti i naziv datoteke tako da u okviru Naziv datoteke: odaberete željeni naziv. I na kraju svoje promjene potvrdite klikom na U redu.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na S digitalca u računalo

  1. Povratni ping: Gogini mali savjeti ili za svakog ponešto… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s