Provjera ispravnosti pogona

Provjera_ispravnosti1 Ovo je jedna od značajki koja mi je mnogo puta do sad uštedjela dosta brige i vremena. Naime, prilikom svakodnevne upotrebe prijenosnih diskova zna se dogoditi da prijenosni disk jednostavno ne radi ispravno, da ima neke greške. Mnoge puta ovakav problem jednostavno možete pokušati riješiti provjerom ima li vaš disk pogrešaka.

Kako biste provjerili ima li vaš disk pogreške odaberite Strart > Računalo. Kliknite desnom tipkom miša na pogon koji želite Provjera_ispravnosti2provjeriti te iz padajućeg izbornika odaberite Svojstva. Odaberite karticu alati te u okviru Provjera pogrešaka kliknite na Provjera sada.

Otvorit će se dijaloški okvir u kojem odaberete željene mogućnosti provjere diska. Ukoliko želite automatski ukloniti probleme s datotekama i mapama ukoliko one budu otkrivene na vašem disku potvrdno uključite mogućnost Automatski popravi pogreške sustava datoteka. Ako pak želite izvršiti temeljnu provjeru u kojoj će se pokušati pronaći i popraviti fizičke pogreške na pogonu potvrdno označite mogućnost Potraži i pokušaj vratiti loše sektore. Ili pak odaberite obje mogućnosti i kliknite na Započni kako biste započeli provjeru.

 

Provjera_ispravnosti4Nemojte se iznenaditi ako proces provjere potraje neko vrijeme. Vrijeme koje će biti potrebno za provjeru dakako ovisi o veličini diska koji provjeravate. Stoga ako se radi o većem disku poželjno je da ne izvršavate druge radnje na računalu u vrijeme provjere.

Napomenut ćemo samo da ukoliko želite provjeriti i automatski popraviti pogreške sustava datoteka za disk koji trenutno koristite, particija s Windowsima, od vas će se zatražiti da pregled odgodite do slijedećeg ponovnog pokretanja računala.

 

Nadamo se da će rezultat vaše provjere biti poput ovog mog (vidi sliku dolje) te da vam ova osobina neće skoro zatrebati :-).

Provjera_ispravnosti3

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Provjera ispravnosti pogona

  1. Povratni ping: Gogini mali savjeti ili za svakog ponešto… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s