Defragmentacija diska

defragmentacija_diaka1
Radom na računalu svakodnevno vršite radnje spremanja, promjene ili brisanja datoteka. Usporedno s tim postupcima dolazi do fragmentacije. Datoteka i promjene koje ste na njoj napravili često se pohranjuju na različitim mjestima na tvrdom disku. Tako je izvorna datoteka spremljena na jednom mjestu, a datoteke s napravljenim promjenama na sasvim drugim mjestima. S vremenom datoteka i disk postaju fragmentirani. Kako bi otvorilo jednu datoteku računalo mora pristupiti brojnim mjestima na tvrdom disku vašeg računala a to usporava rad računala. Kako bismo riješili vaš problem potrebno je izvršiti defragmentaciju diska.

Što je defragmentacija? Jednostavno rečeno defragmentacija diska je postupak koji se sređuju fragmentirane datoteke na tvrdom disku računala. Defragmentacija diska je alat kojim se preslaguju podaci na tvrdom disku te se fragmentirane datoteke spajaju kako bi računalo učinkovitije radilo.

Vrlo je zgodno to što se defragmentacija pokreće prema rasporedu, primjerice svakih tjedan dana. Želite li provjeriti da li je na vašem računalu uključena automatska defragmentacija i u koje vrijeme se ona izvodi odaberite Start > Svi programi > Pomagala > Alati sustava > Defragmentacija diska te u okviru Raspore: (Shedule: ) pročitajte za koje vrijeme je zakazana defragmentacija i kada će se idući puta pokrenuti.

defragmentacija_diaka2 

Ukoliko niste zadovoljni s rasporedom možete ga izmijeniti klikom miša na Konfiguriranje rasporeda. Dijaloški okvir Defragmentacija diska: promijeni raspored omogućuje vam da odaberete učestalost izvođenja defragmentacije kao i dan, vrijeme i diskove koji će se defragmentirati. defragmentacija_diaka3

 

Ukoliko želite defragmentaciju možete pokrenuti i ručno. Za ručno pokretanje defragmentacije odaberite Start > Svi programi > Pomagala > Alati sustava > Defragmentacija diska. U dijaloškom okviru Defragmentacija diska odaberite disk koji želite defragmentirati te prije same defragmentacije izvršite analizu diska kako biste provjerili da li je defragmentacija potrebna. Nakon što sustav Windows završi s analizom diska te ako je broj u stupcu Zadnje izvođenje veći od 10% pokrenite defragmentaciju klikom na Defragmentiraj disk.

Napomenut ćemo da se može dogoditi da se u popisu u odjeljku Trenutno stanje ne prikaže disk koji očekujete. To znači da disk možda sadrži grešku te je dobro provjeriti njegovu ispravnost.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Defragmentacija diska

  1. Povratni ping: Gogini mali savjeti ili za svakog ponešto… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s