Veliko ljetno čišćenje računala

 

 
slika3 Početak godišnjeg odmora nekako se čini kao pravo vrijeme za jedno veliko ljetno čišćenje računala. Nismo ni svjesni koliko se, najčešće nepotrebnih, podataka skuplja svakodnevnim radom na računalu pogotovo ukoliko svakodnevno "surfate" internetom. Sve te datoteke dobro je povremeno obrisati s vašeg računala kako biste oslobodili prostor na disku, a i ubrzali samo računalo.

Prava pomoć za veliko ljetno čišćenje je alat Čišćenje diska (Disk Cleanup) koji će za vas pronaći datoteke koje bez rizika možete izbrisati. Pomoću ovog alata možete izvesti slijedeće zadatke:

  • brisanje privremenih internetskih datoteka,
  • brisanje preuzetih programskih datoteka,
  • pražnjenje koša za smeće, mape Smeće (Recycle Bin),
  • brisanje privremenih Windows datoteka.
  • brisanje neobaveznih komponenti sustava Windows koje ne koristite kao i
  • uklanjanje instaliranih programa koje više ne koristite.

slika1Alat Čišćenje diska možete pokrenuti odabirom Start > Svi programi > Pomagala > Alati sustava > Čišćenje diska. Ukoliko želite da računalo za vas pronađe ovaj alat jednostavno u okvir Pretraži programe i datoteke upišite Čišćenje diska Smiješak i kliknite na istoimeni alat na popisu koji će se pojaviti. slika2

Nakon pokretanja, ukoliko na svom računalu imate samo jednu particiju, automatski će se pokrenuti postupak računanja količine prostora koji se može osloboditi na toj particiji. Ako pak imate više particija bit će potrebno da u dijaloškom okviru Čišćenje diska: odabir pogona odaberete particiju koju želite očistiti. Postupak koji provodi Čistać diska može potrajati neko vrijeme. Nakon skeniranja otvorit će se prozor Čišćenje diska u kojem možete odabrati što sve želite obrisati. Dovoljno je u popisu kliknuti u okvir za potvrdno označavanje uz ime stavke koju želite obrisati. Nakon što označite sve što želite brisati kliknite na U redu te nakon toga kliknite na Brisanje datoteka kako biste potvrdili svoju odluku. slika4

Kako biste obrisali sve datoteke u prozoru Čišćenje diska kliknite na Počisti sistemske datoteke, odaberite particiju i kliknite U redu. U okviru Čišćenje diska na kartici Čišćenje diska odaberite potvrdne okvire za one stupce koje želite izbrisati, kliknite U redu i Brisanje datoteka.
slika5

Ukoliko odaberete čišćenje datoteka svih korisnika računala bit će vam dostupna kartica Dodatne mogućnosti koja vam pruža još dva dodatna načina oslobađanja još veće količine diskovnog prostora. To su mogućnost:

Programi i značajke koja vam omogućuje deinstalaciju programa koje više ne koristite i

Vraćanje sustava i kopije u sjeni pomoću koje možete izbrisati sve točke vraćanja osim one najnovije.

I na kraju, ukoliko ste i vi jedan od onih koji provode poprilično vremena za svojim računalom bit će potrebno i više od jednog čišćenje godišnje Smiješak otvorenih usta.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Veliko ljetno čišćenje računala

  1. Povratni ping: Gogini mali savjeti ili za svakog ponešto… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s