Chart Advisor – Savjetnik za grafikone

slika1

 

Koliko ste se često našli pred problemom koji grafikon odabrati za prikaz pojedine vrste podataka. Pripremili ste podatke, upisali ih u tablice, pokrenuli čarobnjak za izradu grafikona i zastali. Jeste li barem ponekad željeli zatražiti pomoć? Ako jeste, tada za vas imamo pravog pomoćnika. Radi se o Chart Advisoru, savjetniku za grafikone.
Ovaj Excelov dodatak će analizirati vaše podatke te vam predložiti najbolji grafikon za njihovo grafičko prikazivanje, a na vama je da odlučite hoćete li prihvatiti njegov savjet ili ne.

 

 

Preuzimanje i instalacija

Chart ADvisor je dodatak za Microsoft Office Excel koji možete besplatno preuzeti sa mrežne stranice Microsoft Office Labs klikom na poveznicu Download Chart Advisor.

Nakon instalacije ovog dodatka u Excelu, ukoliko još niste instalirali ni jedan dodatak, pojavit će se vrpca Dodaci sa grupom Chart Advisor. Također ga možete pronaći i na vrpci Umetni u grupi Office Labs.

slika11 slika12 

Kako zatražili savjet Chart Advisora

Kako biste izradili grafikon pomoću Chart Advisora slijedite korake: slika14

  1. U radni list upišite podatke koje želite prikazati pomoću grafikona.
  2. Kliknite na neku ćeliju koja sadrži podatke koje želite prikazati grafički te odaberite Dodaci > Chart Advisor.

Nakon kraće analize vaših podataka savjetnik će vam dati svoju preporuku koje grafikone izabrati.  Preporuke Chart Advisora prikazane su u galeriji i možete ih pregledati tako da mišem pređete preko njihovih prikaza. Proširivanjem pogleda na galeriju moći ćete pregledati sve preporuke savjetnika. Uz svaki grafikon ispisat će se i postotak, najprije su prikazane preporuke sa najvišim postotkom. Ovaj postotak vam je pokazatelj koliko je grafikon primjeren za vaše podatke. Želite li saznati nešto više o samom načinu izračuna postotaka postavite pokazivač miša na prikazani postotak. Savjetnik za grafikone prikazat će vaše podatke pomoću različitih vrsta grafikona i na taj način vam pomoći u odluci koji od njih je najprikladniji za prikaz vaših podataka.

slika13

Nakon što ste odabrali željeni grafikon, kliknite mišem na njegov prikaz. No to nije sve. Savjetnik vam omogućuje da dodatno uredite svoj grafikon. Primjerice ako odlučite da vam neka od prikazanih kategorija nije potrebna na grafikonu možete je lako maknuti.
Kliknite na karticu Modify Chart. U popisu kliknite u potvrdni okvir uz stupac koji ne želite prikazati na grafikonu i kliknite na Update Chart.
Nakon što ste sve podesili kliknite na Insert Chart kako biste dodali grafikon na vaš radni list.

slika15

Prikaz rada s Chart Advisorom možete pogledati na video zapisu objavljenom na stranicama Microsoft Office Labs.

 

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s