Snimanje CD-a i DVD-a

slika1 Možda je stvar navike, no pri pomisli na snimanje CD-a ili DVD-a prvo na što pomislim je program Nero. Vjerujem da je tako i kod velikog broja korisnika računala. Ukoliko ste pomislili da ću u nastavku ovog teksta pisati o snimanju CD-a pomoću Nera morat ću vas razočarati. Upravo suprotno, upoznat ću vas s mogućnostima snimanja CD-a ili DVD-a koje vam pruža Windows 7.

Prilikom ubacivanja praznog CD-a ili DVD-a u CD ili DVD snimač vašeg računala otvorit će se dijaloški okvir Samopokretanje u kojem ćete pronaći nekoliko ponuđenih mogućnosti. Kako smo već napomenuli da u ovom tekstu nećemo pisati o snimanju pomoću Nera za nas će biti zanimljive prve dvije mogućnosti Snimi audio CD koristeći Windows Media Player i Snimi datoteke na disku koristeći Windows Explorer. slika2

 

Snimanje datoteka na CD/DVD koristeći Windows Explorer

 

Krenut ćemo od snimanja podatkovnog diska koji najčešće koristimo za pohranu, arhiviranje i zajedničko korištenje datoteka na više različitih računala. Nakon umetanja CD/DVD u CD ili DVD snimač vašeg računala odaberite mogućnost Snimi datoteke na disku koristeći Windows Explorer. Sada je potrebno da odredite koje će namjene biti vaš disk. Stoga u dijaloškom okviru Snimi disk u okviru Naslov diska: upišite ime diska te odaberite jednu od dviju ponuđenih mogućnosti. Ukoliko želite disk koristiti poput USB memorijskog štapića označite mogućnost Kao što je USB fleš pogon i kliknite Dalje. Moramo napomenuti da ćete ovakav disk moći reproducirati samo na računalima sa sustavom Windows XP ili novijim. Ovo je iz razloga što snimamo Cd u formatu datotečnog sustava uživo. Odaberete li ovu mogućnost, nakon što Windowsi formatiraju vaš disk, on će se ponašati poput USB izbrisivog memorijskog pogona te ćete datoteke moći na njega odmah kopirati bez da ih snimite kasnije u posebnom koraku.

Da biste datoteke kopirali na disk jednostavno ih dovucite mišem u mapu diska koja se je otvorila nakon što je Windows formatirao disk. Nakon kopiranja datoteka bit će potrebno zatvoriti sesiju diska. Sesiju diska zatvarate klikom na Zatvori sesiju ili pak klikom na Izbaci. U jednom i u drugom slučaju bit ćete zamoljeni da pričekate da se sesija diska zatvori kako bi se on mogao koristiti na drugim računalima.

Ono što mi se posebno dopalo je činjenica da datoteke kopirane na ovaj način možemo naknadno uređivati. Jednostavno, ukoliko otvorite neku datoteku s CD-a te na njoj izvršite određene promjene i spremite ih, nakon ponovnog zatvaranja sesije diska vaše će promjene biti spremljene na CD.

Ukoliko želite snimiti datoteke na disk koji ćete moći koristiti na raznim računalima i uređajima upotrijebit ćemo ponovo mogućnost Snimi datoteke na disku koristeći Windows Explorer. Ovaj postupak odabrat ćemo primjerice želimo li na disk snimiti slike koje ćemo moći pregledavati na raznim uređajima kao i računalima koja nemaju Windows operativni sustav.

slika13No, ovaj puta ćemo odabrati pod načinom upotrebe odabrati S reproduktorom CD-a/DVD-a. Nakon toga potrebno je postupkom povuci i spusti dovući na disk datoteke koje želimo snimiti. Morat ćemo pripaziti na raspoloživi prostor na našem disku. Ukoliko prekoračimo raspoloživi prostor na disku bit ćemo upozoreni da trebamo ukloniti neke od datoteka ili pak umetnuti disk koji ima više raspoloživa prostora.  

slika14 Nakon što smo dovukli sve željene datoteke u mapu diska kliknemo na gumb Snimi na disk. Napomenut ćemo da datoteke snimljene na ovaj disk nećemo moći promijeniti.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Snimanje CD-a i DVD-a

  1. Povratni ping: Gogini mali savjeti ili za svakog ponešto… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s