“Cool” tražilica – Cuil

Cuil je tražilica koja je službeno izašla u srpnju 2008. godine. Iako se ne radi o novoj tražilici Cuil (čita se "cool") je privukao moju pažnju s nekoliko karakteristika koje nisam susrela kod drugih tražilica.
cuil2

Cuil je tražilica koja za korisnika analizira sadržaje internetskih stranica te daje automatski razvrstane rezultate prikazane u dva stupca sa slikama. Primjerice, upišete li pojam "Ferrari" Cuil će vam rezultate grupirati u nekoliko kartica te vam razvrstati rezultate na Ferrari F1, Ferrari 360, Enzo Ferrari i druge. 

Nadalje, tu je i jako zgodan i koristan prikaz vremenske crte,( eng. Timeline), na kojoj lijepo kronološki možete pratiti događaje razvrstane kroz godine. Vremensku crtu bih posebno preporučila svim učiteljima i profesorima povijesti jer će sigurno privući pažnju učenika te im omogućiti učenje na nov i zanimljiv način. I nikako ne smijemo zaboraviti rezultate streaminga sa mnoštvom zanimljivosti vezanih uz našu temu pretraživanja.

cuil3              cuil4
cuil5

Ono što iduće moram spomenuti su i dodatni rezultati pretraživanja grupirani u kategorije. Pa tako, vezano uz riječ "ferrari" dobili smo rezultate grupirane u slijedeće kategorije:

  • Ferrarijeva vozila
  • Ferarijevi ljudi
  • Ferrarijevi vozači formule jedan itd.

I na kraju, još jedna mogla bih reći i prednost Cuila je dodatna privatnost korisnika. Cuil ne koristi kolačiće kako bi pratio svoje korisnike u njihovim pretragama. Jedino što pamti su postavke,( eng. Preferences), koje ste vi odabrali.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na “Cool” tražilica – Cuil

  1. Povratni ping: Gogini mali savjeti ili za svakog ponešto… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s