JQuiz i ostali krumpiri Hot Potatoesa

slika10a


JQuiz
je program koji vam omogućuje izradu kviza s pitanjima. Svaki kviz koji izradite može sadržavati neograničen broj pitanja. Postoji četiri vrste pitanja:

  1. Jedan točan odgovor – radi se o pitanjima s ponuđenim odgovorima. Korisnik bira jedan odgovor klikom na tipku uz odgovor koji smatra točnim.
  2. Kratki odgovori – ovo su pitanja na koje je potrebno dati kratki odgovor. Korisnik u tekstualni okvir upisuje kratki odgovor nakon čega provjerava njegovu točnost klikom na gumb Provjeri. Ova vrsta pitanja korisniku omogućuje traženje pomoći klikom na gumb Pomoć.
  3. Hibridno – radi se o kombinaciji pitanja s jednim točnim odgovorom i kratkim odgovorima. Korisniku se najprije prikažu pitanja na koja mora dati kratki odgovor. Ukoliko ne uspije dati točan odgovor nakon određenog broja pokušaja, koji se određuje u konfiguracijskoj datoteci, program će korisniku ponuditi nekoliko odgovora od kojih on bira točan.
  4. Višestruki odgovori – su pitanja kod kojih postoji više točnih odgovora. Korisnik mora odabrati sve točne odgovore, a ne smije odabrati netočne. Nakon što korisnik klikne na gumb Provjeri, dobit će informaciju koliko je točnih odgovora odabrao, ali ne i koji su. slika10b

Ono što ovaj kviz čini jako zanimljivim je činjenica da možemo kombinirati različite vrste pitanja u jednom kvizu. Pogledajmo sada kako izraditi kviz pomoću programa JQuiz. Pokrenite Hot Potatoes i kliknite na krumpir JQuiz.
Prije nego krenemo s upisivanjem pitanja moramo napomenuti da možemo birati između dva načina rada, početničkog i naprednog načina rada. Kako biste odabrali svoj način rada iz izbornika Mogućnosti odaberite naredbu Način rada te jedan od dva ponuđena načina rada.

Ovdje ćemo odabrati napredni način rada kako bismo vas upoznali s njegovim mogućnostima. Sada možemo početi s izradom kviza. U okviru Naslov upišite naslov kviza (Rečenice).
Za prvo pitanje iz padajućeg izbornika koji se nalazi desno od okvira za upisivanje pitanja odabrat ćemo Jedan točan odgovor. U okvir za upisivanje pitanja upisat ćemo prvo pitanje, primjerice "Kojim znakom završava izjavna rečenica?". U okvire za upisivanje ponuđenih odgovora upišite odgovore (točkom, upitnikom, uskličnikom, zarezom). Nadalje upišite povratne informacije uz svaki od ponuđenih odgovora, te označite koji je odgovor točan.
U naprednom načinu rada možete koristiti težinu za određivanje važnosti pitanja u odnosu na druga pitanja u kvizu, a u svrhu bodovanja. Ukoliko želite u okviru Težina upišite broj između 0 i 100 koji će predstavljati težinu vašeg pitanja.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s