Izrada kvizova i križaljki u Hot Potatoesu, 1.dio

 

slika0 Iako sama vruće krumpire koristim već puno desetljeće slučajno sam saznala da je ovaj skup alata ponovo postao pravi hit među mlađim kolegicama koje su tek uplovile u učiteljske vode. Nakon nekoliko brzinskih instrukcija u radu s pojedinim programima iz kompleta Hot Potatoes, odlučila sam na nekoliko primjera objasniti kako izraditi pojedinu vrstu kviza i osvrnut se na one dodatne mogućnosti za koje mnogi ni ne znaju da postoje.

Vrući krumpiri

slika1

Prije nego krenemo na samu izradu kvizova upoznajmo se sa samim programom i njegovom instalacijom. Iako u doslovnom prijevodu Hot Potetoes znači "Vrući krumpiri" ne radi se ni o pečenim ni o kuhanim krumpirima. Riječ je o kompletu od šest programa koji vam omogućuju izradu interaktivnih kvizova u obliku web-stranica. Kvizovi su napravljeni upotrebom XHTML 1.1 za prikaz te JavaScriptom za interaktivnost. No, neka vas ne plaše svi ovi nazivi. Za izradu kvizova nisu vam potrebna znanja ni XHTML-a ni JavaScripta, pa čak ni poznavanje engleskog jezika jer je program lokaliziran, preveden na hrvatski. Vaš jedini zadatak je osmisliti pitanja s odgovorima te sve to upisati u program, a program će umjesto vas odraditi onaj veći dio posla i stvoriti web-stranicu.
Program je besplatan i možete ga preuzmite sa URL adresehttp://web.uvic.ca/hrd/halfbaked. Na ovoj adresi možete pronaći i mnoštvo zanimljivih materijala vezanih uz Hot Potatoes od kojih su neki i na hrvatskom jeziku.

Instalacija programa

Nakon što preuzmete datoteku jednostavno dvostruko kliknite na njeno ime i pratite korake čarobnjaka. Prilikom pokretanja instalacije za jezik koji se koristi prilikom instalacije odaberite engleski jezik. Jezik sučelja programa naknadno ćemo promijeniti u hrvatski.

slika2Nakon uspješne instalacije registrirajte program jednostavnim upisivanjem vašeg korisničkog imena, primjerice vašeg imenaslika3 i prezimena. Ukoliko imate administrativne ovlasti na računalu na kojem ste instalirali program potvrdno označite okvir Ja sam administrator mreže i registracija vrijedi za sve korisnike ovog računala. Pokrenite program i provjerite jezik sučelja. Ukoliko nemate hrvatsko sučelje jednostavno ćete ga promijeniti odabirom Options > Interface >Load interface file u popisu datoteka pronađite datoteku hrvatski6.hif te je otvorite. Sada smo spremni krenuti s radom.    

Kviz s popunjavanjem praznina – JCloze

Prvi od programa iz kompleta Hot Potatoesa s kojim ćemo vas upoznati je JCloze. Ovaj program nam omogućava stvaranje vježbe s popunjavanjem praznina u rečenici. Primjerice, želite li provjeriti jesu li vaši učenici naučili nazive računskih operacija i članove u pojedinim operacijama upotrijebite praznine. Nakon što učenici popune sve postavljene praznine moći će sami provjeriti svoje odgovore. Točni odgovori bit će umetnuti u tekst dok će netočni ostati u obliku tekstualnih okvira kako bi se mogli ispraviti.

Brojeve kod zbrajanja nazivamo pribrojnici, a rezultat zbrajanja nazivamo zbroj. Kod oduzimanja brojeva prvi član nazivamo umanjenik, a drugi član nazivamo umanjitelj dok je rezultat oduzimanja razlika. Brojeve kod množenja zovemo faktori, a rezultat je umnožak. Kod dijeljenja prvi član nazivamo djeljenik, drugi član djelitelj, a rezultat dijeljenja nazivamo količnik.

slika4 Pogledajmo sada kako izraditi ovaj kviz. Rad u ovom, kao i u svim ostalim dijelovima Hot Potateosa možemo opisati u tri koraka:

  1. 1. Unošenje podataka – upisivanje pitanja i odgovora,
  2. 2. Određivanje izgleda izlaza ( tipke, upute i ostale mogućnosti),
  3. 3. Stvaranje web-stranice ( prevođenje kviza u HTML datoteku).slika5

Prije nego krenemo dalje ukratko ćemo vas upoznati s drugim korakom koji je zajednički za sve programe paketa Hot Potatoes. Sve postavke koje mijenjate spremaju se u datoteku s nastavkom .cfg. Kako bi vaš kviz imao i upute za hrvatskom potrebno je učitati konfiguracijsku datoteku hrvatski6.cfg koja s najčešće nalazi u C:ProgramFilesHotpotatoes6translations. Kako biste učitali konfiguracijsku datoteku u izborniku Mogućnosti odaberite Konfiguracija izlaza. Klikom na gumb Učitaj otvorite konfiguracijsku datoteku i na kraju kliknite na U redu. Kod konfiguracije izgleda izlaza na raspolaganju vam je još nekoliko kartica pomoću kojih mijenjate izgled svog kviza, postavljate vremenska ograničenja kvizu i sl.  

Za početak pokrenite Hot Potatoes i kliknite na krumpir JCloze. U prozoru programa u okviru Naslov napišite naslov kviza, a u veliki okvir ispod naslova napišite tekst vježbe. Za rad s prazninama imate na raspolaganju pet gumbi. Upoznajmo ih redom.

  • Praznina – klikom na ovaj gumb, nakon što smo označili riječ na mjestu te riječi stvaramo prazninu.
  • Briši prazninu – ukoliko ste zabunom postavili prazninu na pogrešnu riječ klikom na ovaj gumb ćete prazninu izbrisati.
  • Ukloni praznine – klikom na ovaj gumb uklanjamo sve praznine iz teksta.
  • Automatske praznine – program automatski stvara praznine za svaku n-tu riječ teksta. Sami odabirete vrijednost broja n.
  • Pokaži riječi – pokazuje riječi iz praznina i omogućuje dodatan unos alternativnih točnih odgovora.

Da biste odredili praznine u tekstu, označite željenu riječ ili dio riječi te kliknite na gumb Praznina. Otvorit će se prozor Alternativne riječi u prazninama u kojem možete odrediti ključ koji će olakšati pogađanje riječi i upisati moguće alternativne točne odgovore. Prozor zatvarate klikom na gumb U redu. Isti postupak ponavljate za sve praznine koje želite umetnuti u tekst. Ukoliko niste unijeli sve alternativne točne odgovore možete ih naknadno unijeti pritiskom na gumb Pokaži riječi.

Nakon što ste odabrali sve praznine svoj kviz najprije spremate u obliku JCloze datoteke odabirom Datoteka > Spremi kao. Nakon što ste kviz spremili potrebno ga je prikazati i u obliku web-stranice kako biste vidjeli što ste ustvari napravili. Stoga, odaberite Datoteka > Napravi web stranicu > Standardno oblikovanje upišite naziv pod kojim želite spremiti web stranicu i kliknite na gumb Spremi. Nakon toga otvorit će se prozor Prikaz ili postavljanje vježbe, u kojem kliknite na Prikaži vježbu u mom pregledniku kako biste vidjeli svoj kviz. Ili pak pogledajte naš primjer kviza o računskim operacijama.  Ukoliko niste zadovoljni izgledom web stranice, vratite se natrag u JCloze i unesite potrebne promjene.

slika8a slika8b

Konfiguracija izlaza

Ono što svaki kviz čini drugačijim su boje koje se u njemu pojavljuju. Tako ukoliko se želite poigrati bojama kojima će biti prikaza radna površina kviza, njegova pozadina, tekst naslova i vježbe i sl. morate konfigurirati izlaznu datoteku. Kako biste promijenili konfiguracijsku datoteku u izborniku Mogućnosti odaberite Konfiguracija izlaza te zatim otvorite karticu Izgled. Na ovoj kartici možete promijeniti boje prikaza vježbe, font i veličinu fonta za prikaz pa čak i postaviti pozadinsku sliku vašem kvizu.

 

Ukoliko želite vašim učenicima otežati rješavanje kviza možete im ukloniti prikaz riječi koje moraju dopisati u praznine. Kako biste isključili popis riječi uz tekst u prozoru Konfiguracijska datoteka na kartici Ostalo isključite potvrdni okvir uz mogućnost Uključi popis riječi uz tekst. Nadalje ukoliko ne želite da se u prozoru vježbe pojavljuje zaslonska tipkovnica sa specijalnim znakovima na istoj kartici isključite i ovu mogućnost.
Ono što se učenike dodatno motivira na učenje je ograničavanje vremena za rješavanje postavljenog zadatka. Ukoliko želite ograničiti vrijeme u kojem je potrebno riješiti zadani zadatak dodajte vašem kvizu vremensko ograničenje. Vremensko ograničenje postavljate na kartici Mjerač vremena uključivanjem vremenskog ograničenja i postavljenjem željenog broja minuta i sekundi koje će učenici imati na raspolaganju za rješavanje kviza.

Kako izgleda naš kviz s različitim konfiguracijama izlaza pogledajte ovdje:

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Izrada kvizova i križaljki u Hot Potatoesu, 1.dio

  1. Povratni ping: Gogini mali savjeti ili za svakog ponešto… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s