Zatresimo prozore – sitnice o Sedmici koje je dobro znati 2.dio

 

zatresimo1

Posebnu pažnju u radu sa Windows 7 privukle su mi mnogobrojne mogućnosti rada s prozorima. Prva koju sam i dosad često koristila, jer mi je to omogućavao monitor i njegova mogućnost dijeljenja ekrana na rešetke, je usporedno otvaranje prozora. Ova mogućnost posebno je korisna ako morate usporedno raditi na dva dokumenta ili pak povlačiti datoteke s jedno mjesta na dugo. Pa tako ukoliko dosad još niste svakako isprobajte mogućnost usporednog poravnavanja prozora.

 

Kako usporedno poravnati prozore?zatresimo2

 

Postupak usporednog poravnavanja prozora je vrlo jednostavan. Najprije povlačeći naslovnu traku prozora odvucite jedan prozor do lijeve ili desne strane zaslona računala, povlačite prozor tako dugo dok se ne pojavi obris proširenog prozora. Nakon što otpustite lijevu tipku miša prozor će se proširiti do polovice zaslona. Sad ponovite isti ovaj postupak povlačeći drugi prozor na suprotnu stranu zaslona kao biste ga proširili na drugoj polovici zaslona.
Ono što mi se posebno dopalo je to da se prozori vračaju na izvornu veličinu čim odvučemo njihove naslovne trake od ruba zaslona.

zatresimo3 Postupak povlačenja možete upotrijebiti i kako biste prozor proširili na cijeli zaslon računala. Dovoljno je da naslovnu traku odvučete do vrha zaslona te čim se pojavi obris proširenog prozora otpustite tipku miša. Za vraćanje prozora u izvornu veličinu jednostavno odvucite naslovnu traku s vrha zaslona.

Uz prethodna dva postupka, povlačenjem možete proširiti prozore i u visinu odnosno okomito ih proširiti. Ova mogućnost je posebno korisna kada moramo pregledati neki dulji dokument.
I ovaj postupak je vrlo jednostavan. Dovoljno je postaviti pokazivač miša na gornji ili donji rub prozora, kada poprimi oblik dvosmjerne strelice kliknite lijevom tipkom miša i odvucite rub prozora do vrha ili dna zaslona i prozor će se proširiti na cijelu visinu zaslona.

A sada još nekoliko poslastica. Jeste li znali da Windows 7 ima rendgenski vid? Ako niste svakako upoznajte i isprobajte Aero pogled. Pomoću ove značajke možete pretpregledati svoju radnu površinu kroz sve otvorene prozore bez da ijedan zatvorite upravo kao da posjedujete rendgenski vid. Želite li privremeno pretpregledati radnu površinu postavite pokazivač miša na gumb Pokaži radnu površinu koji se nalazi na kraju programske trake. Svi otvoreni prozori će nestati, ostat će samo njihovi obrisi, a otkrit će se radna površina. Da bi se prozori ponovo pojavili , pokazivač miša jednostavno odmaknite od gumba Pokaži radnu površinu.zatresimo4

Još jedna od Aero značajki je Aero potresanje prozora pomoću koje ćete na vrlo brz način minimizirati sve prozore osim onog kojeg tresete. Stoga prozor koji želite ostaviti otvoren potresite naprijed-natrag držeći ga za naslovnu traku. Svi ostali otvoreni prozori će se smanjiti. Kako biste vratili smanjene prozore ponovno potresite otvoreni prozor.

Na kraju ćemo samo napomenuti da značajku Aero nemaju sva izdanja sustava Windows 7 te da za pojedine prozore, poput otvorenih dijaloških okvira, značajka Aero neće raditi.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Zatresimo prozore – sitnice o Sedmici koje je dobro znati 2.dio

  1. Povratni ping: Gogini mali savjeti ili za svakog ponešto… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s