Zakvačimo programe – sitnice o Sedmici koje je dobro znati 1.dio

pribadace Ukoliko ste tek uplovili u avanturu zvanu Windows 7 možda ćete trebati mali vodič koji će vam pomoći u vašem istraživanju. No, kako vas ne bi obeshrabrili već na početku u Sedmici i nije sve tako nepoznato. Postoje brojne sličnosti sa starijim verzijama Windowsa, koje ste zasigurno do sada koristili. Ali, isto tako postoje brojne zgodne sitnice koje je zgodno što prije upoznati.

Odakle krenuti? Nekima možda moj put istraživanja i upoznavanja Sedmice i neće biti najlogičniji, no kako sam se nalazila pred novim problemima tako sam malo pomalo pronalazila upravo ono što mi je baš taj moment i zatrebalo.

Kvačenje programa na programsku traku

Volite li da su vam određeni programi uvijek na dohvat ruke tada ih je svakako poželjno zakvačiti na programsku traku (Taskbar). Tako ćete programe moći otvoriti praktično i brzo bez da ih svaki puta tražite među programima u izborniku Start. Programska traka zadano zauzima donji rub zaslona i uvijek je vidljiva. Na njoj su uz „zakvačene“ programe vidljive ikone pokrenutih prikvaci2programa.prikvaci1
Program možete zakvačiti na programsku traku na dva načina. Ukoliko je program već pokrenut, njegov gumb se nalazi na programskoj traci, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite naredbu Prikvači ovaj program na programsku traku. Ako pak program nije pokrenut, potražite program u izborniku Start, kliknite na njega desnom tipkom miša pa kliknite Prikvači ovaj program na programsku traku.

 
Jednom dodani programski gumb programskoj traci možete jednostavno razmještati i organizirati kako biste si programsku traku prilagodili svojim potrebama. Da biste promijenili redoslijed programskog gumba na programskoj traci odvucite ga pomoću miša na novo mjesto postupkom povuci i spusti.

prikvaci3

prikvaci4Ono što me je posebno dojmilo je mogućnost da, osim brzog pokretanja programa, preko programskog gumba imate mogućnost pristupa skočnom popisu. Koristeći skočne popise možete otvarati programe, dokumente koje ste nedavno koristili kao i one omiljene stavke koje želite da vam budu uvijek na dohvat ruke.
Stavku sa skočnog popisa otvarate tako da desnom tipkom miša kliknete na ikonu programa na programskoj traci te nakon toga prikvaci5kliknete na željenu stavku. Da bi se vaša omiljena stavka uvijek pojavljivala na vrhu skočnog popisa potrebno ju je prikvačiti na popis. Stavku ćete prikvačili za skočni popis tako da otvorite skočni popis, postavite pokazivač miša na željenu stavku te da kliknete na ikonu pribadače (Prikvači na ovaj popis). Prikvačenu stavku također možete i ukloniti s skočnog popisa tako da ponovo kliknete na ikonu pribadače (Otkvači s ovog popisa). Stavkama prikvačenim na skočni popis možete mijenjati redoslijed jednostavnim povlačenjem pomoću miša. 
Napomenut ćemo da ovo nije i jedini način kako prikvačiti stavku na popis. Kliknete li na stavku desnom tipkom miša otvorit će se skočni izbornik koji vam uz naredbe za kvačenje i otkvačivanje stavki sa skočnog izbornika nudi još nekoliko korisnih naredbi poput Uredi, Novo, Ispiši, Kopiraj itd. Kako vam ne bi baš sve otkrili, njihovu upotrebu istražite sami.63202-pin

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Zakvačimo programe – sitnice o Sedmici koje je dobro znati 1.dio

  1. Povratni ping: Gogini mali savjeti ili za svakog ponešto… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s