Kako napraviti sigurnu lozinku?!

password1qo Kakva je vaša lozinka? Da li je smatrate sigurnom, ili možda ne? Kad ste posljednji puta promijenili sviju lozinku? Koristite li istu lozinku za različite račune? Ovo su samo neka od pitanja koje sam postavila u kratkoj anketi svojim poznanicima.

Rezultati su bili poražavajući. Većina nas koristi lozinke koje su kratke 4-6 znakova, lako se pamte i nisu mijenjane dulje vremensko razdoblje. Nakon testiranja snage lozinke, pomoću ispitivača snage, ispostavilo se da ni jedna od testiranih lozinki nije zadovoljila test. Sve su bile slabe. Stoga, sam se početkom nove godine odlučila pozabavim lozinkama, njihovom sigurnošću, načinom stvaranja jake lozinke i općenito poboljšanjem vlastite sigurnosti u online okruženju.

Kakva je to snažna lozinka?password1

Kod stvaranja lozinke morali bi uvijek imati na umu dvije stvari što duže i što složenije. Idealna lozinka trebala bi biti sastavljena od slova, velikih i malih, interpunkcijskih znakova, simbola i brojeva. Što je veća raznolikost među znakovima vaša će lozinka biti bolja. Što češće pokušajte koristiti duge lozinke, lozinke koje sadrže četrnaest i više znakova.  Izbjegavajte upotrebu iste lozinke za pristup različitim računima, redovito ih mijenjajte.

Kako napraviti jaku lozinku

Postoji više načina kako napraviti jaku lozinku koju ćete lako zapamtiti. Za početak, sjetite se jedne do dvije rečenice koje ukupno imaju desetak riječi. Neka to budu rečenice koje za vas imaju neko posebno značenje i koje čete lako zapamtiti. Primjerice početak jedne poznate dječje priče: ”Bio jednom stolar po imenu Geppetto koji je izrađivao drvene lutke.”

 
slika1Pretvorite svoju rečenicu u niz znakova koristeći prvo slovo svake riječi. Sada će vaša lozinka imati slijedeći oblik: ”bjspigkjidl.” Već sada imate lozinku koja je poprilično duga, sadrži jedanaest znakova, a lako ćete ju pamtiti. No, provjerimo li njenu snagu vidjet ćemo da samo velik broj znakova nije dovoljan.

slika2Dodajmo stoga našoj lozinci malo složenosti. Primjerice pretvorimo li sva slova naše lozinke koja dolaze prije slova „K“  u velika slova dobit ćemo lozinku slijedećeg izgleda:”BJspIGKJIDl”. Nakon provjere snage lozinke možemo primijetiti da joj je snaga porasla, no to još uvijek nije jaka lozinka.

Vratimo li se malo na elemente koje bi trebala imati idealna lozinka vidimo da nam nedostaju interpunkcijski znakovi, simboli i brojevi. Dodajte stoga lozinci vaš sretan broj na primjerice peto mjesto:”BJspI13GKJIDl”. Na ovaj način smo povećali složenost lozinke, još je malo produžili, a time i ojačali njenu snagu.

slika3 slika4

Dodate li još primjerice interpunkciju na početku lozinke i simbol na njen kraj vaša lozinka slijedećeg oblika: ”?BJspI13GKJIDl#”. Dobit ćete lozinku koja je vrlo jaka, idealna i koja se lako pamti. Što nam je i bio cilj.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Kako napraviti sigurnu lozinku?!

  1. Magdalena napisao:

    odlično i jako poučno.mada sam neke stvari znala i od prije ,uvijek je dobro nadopunit znanje.hvala na savjetima !

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s