Vremenske crte

slika0

 

Gotovo u svim predmetima u osnovnoj školi, prije ili kasnije, naći ćete se pred zadatkom da grafički prikažete neki niz događaja poput, primjerice, dnevnih radnji učenika prvog razreda. U stvari, naći ćete se pred zadatkom izrade vremenske crte.

 

Stvaranje vremenske crte

Vremensku crtu možete izraditi u gotovo svim programima Microsoftovog Officea i to upotrebom grafikona SmartArt. Želite li izraditi vremensku crtu, primjerice, u Microsoft Office PowerPointu 2007, na kratici Umetni u grupi Ilustracije kliknite na gumb SmartArt. Otvorit će se dijaloški okvir Odabir SmartArt grafike u kojemu birate vrstu grafikona. Za stvaranje vremenske crte upotrijebite grafikone iz grupe Postupak. Za našu vremensku crtu odabrat ćemo oblik Osnovne vremenske trake. Nakon odabira željene vrste grafikona pritisnite gumb U redu.

slika3

slika1    

slika2

Dijaloški okvir za odabir vrste SmartArt grafikona

 

 

Osnovna vremenska traka

Na slajdu će se prikazati strelica s točkama koje će predstavljati događaje. Svakome od njih treba dati naziv koji će biti ispisan u predviđenim tekstualnim okvirima.
Kako biste dodali tekst, kliknite na [Tekst] u prozoru predviđenom za njegovo upisivanje. Može se dogoditi da prozor za upisivanje teksta nije vidljiv pa kliknite na kontrolu koja se nalazi na lijevom rubu okvira s grafikom kako biste ga otvorili.

Dodavanje događaja na vremensku crtu

slika5Osnovna vremenska traka kao zadanu vrijednost sadrži samo tri događaja. U većini slučajeva to neće biti dovoljno, već ćemo morati dodati nove događaje. To napravite tako da prvo označite grafiku SmartArt kojoj želite dodati događaj. Grafiku označujete klikom na nju. Zatim kliknite na događaj koji se nalazi u neposrednom susjedstvu s budućim događajem. Na kartici Dizajn ispod SmartArt alata u grupi Stvori grafiku kliknite na strelicu ispod gumba Dodaj oblik. Otvorit će se izbornik u kojem odaberite jednu od ponuđenih naredbi za dodavanje oblika, odnosno dodajte oblik nakon ili ispred odabranog događaja.
slika4Otvaranje okvira za upisivanje teksta

Dodavanje oblika

Nakon što ste dodali potreban broj oblika, možete ponovo otvoriti prozor za upis teksta kako biste upisali nove događaje. Ukoliko ste dodali prevelik broj oblika, možete ih jednostavno obrisati s vremenske crte – kliknite na suvišni događaj te na tipkovnici pritisnite tipku Enter.

Premještanje događaja na vremenskoj crti

Ponekad se može dogoditi da nakon izrade vremenske crte uočimo nepravilnosti u redoslijedu događaja. Da bismo popravili vremensku slika6crtu, nije potrebno brisati događaje i dodavati nove jer se jednostavno mogu premjestiti na željeno mjesto. Za premještanje opisa pojedinog događaja, kliknite na njega lijevom tipkom miša te ga, držeći pritisnutu tipku, odvucite na novo mjesto.
Ukoliko s opisom događaja želite premjestiti i točku događaja, označite oba oblika držeći pritisnutu tipku Ctrl te ih zajedno odvucite na novo mjesto.

 

 

Premještanje događaja postupkom povlačenja pomoću miša

Oblikovanje vremenske crte

Pomoću nekoliko klikova mišem u potpunosti možete promijeniti izgled, boju i dizajn svoje vremenske crte. Izgled mijenjate odabirom nekog od ponuđenih izgleda iz grupe Izgledi na kartici Dizajn koja se nalazi ispod SmartArt alata.
Kad postavite pokazivač miša na neki od ponuđenih izgleda, vremenska crta će na slajdu automatski promijeniti svoj izgled. Ova mogućnost pretpregleda olakšava odabir odgovarajućeg izgleda vremenske crte.

Na isti način u grupi SmartArt stilovi možete promijeniti stil grafike. Za dodavanje boje vremenskoj crti i privlačenje pažnje gledatelja, upotrijebite gumb Promijeni boju koji se također nalazi u grupi SmartArt stilovi.

Uz promjenu boje grafike, može se promijeniti i boja ispune oblika u kojem se nalazi tekst, ali i oblikovati tekst upisan u tekstualne okvire. Za promjenu boje ispune oblika s upisanim tekstom događaja, kliknite na željeni oblik desnom tipkom miša te iz izbornika prečica odaberite naredbu Oblikovanje lika. U dijaloškom okviru Oblikovanje oblika odaberite neku od ponuđenih ispuna s kartice Ispune. U istom dijaloškom okviru iz ostalih kartica možete odabrati boju i stil crta, dodati sjenu obliku i sl.

Dijaloški okvir Oblikovanje oblika

Ovo nije jedini način stvaranja vremenskih crta. O drugim načinima i upotrebi drugih alata govorit ćemo više nekom drugom prilikom. Napominjemo da navedene postupke možete upotrijebiti u Microsoft Office Wordu 2007, Microsoft Office Excelu 2007 kao i u Microsoft Office PowerPointu 2007.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s