Što će nam reći Windows 7 Upgrade Advisor?

slika4

Jeste li preuzeli Windows 7 Upgrade Advisor? Ukoliko još niste to svakako učinite prije nego krenete u instalaciju novih Windowsa 7.

 

Windows 7 Upgrade Advisor možete preuzeti na svoje računalo sa prije navedene stranice. Ukoliko imate više računala za koja želite provjeriti jesu li spremna na nove Windowse nemojte Upgrade Advisor pokretati sa interneta već ga preuzmite i spremite na tvrdi disk vašeg računala kako biste ga mogli koristiti na ostalim računalima.

Nakon uspješnog preuzimanja dvostrukim klikom na preuzetu .exe datoteku pokrenut ćete postupak instalacije Upgrade Advisora. Sama instalacija traje vrlo kratko, a ukoliko ne odaberete drugačije automatski će se pokrenuti Upgrade Advisor.

 

A sad slijedi trenutak istine. Napomenut ćemo samo da prije pokretanja Upgrade Advisora na računalo priključite sve USB i ostale uređaje koje koristite te da se spojite na internet. Upgrade Advisor pokrećemo klikom na gumb Start Check. Postupak provjere kompatibilnosti vašeg računala s novim sustavom potrajat će nekoliko minuta. Nakon što Upgrade Advisor provjeri vaše računalo ispisat će vam popis pitanja/problema na koja morate obratiti pozornost te ih pokušati riješiti prije nego krenete s instalacijom Windowsa 7.

slika2Prije pokretanja Upgrade Advisora potrebno je računalo spojiti na internet

 

Za ovaj priliku testirali smo dva računala kako bismo mogli usporediti dobivene podatke. Nijedno računalo nije zadovoljilo sve postavljene uvjete. Tako nam je Upgrade Advisor dao do znanja da na oba računala grafička kartica neće podržavati značajku Windows Aero. Također na jednom od ova dva testirana računala nije zadovoljen uvjet o minimalno potrebnih 1 GB RAM-a.

 

Ono što nam je posebno privuklo pažnju je činjenica da Windows 7 ne podržava jedan od starijih pisača instaliranih na jednom od ova dva računala. Nećemo navoditi njegovo ime, kao ni godinu proizvodnje, već ćemo samo navesti da se pisač još uvijek koristi u svakodnevnom radu u pripremanju svih potrebnih materijala za nastavu. Te ako zanemarimo nešto sporiji ispis, kvaliteta ispisa je i više nego zadovoljavajuća.

Za oko nam je zapala još jedna informacija. Riječ je o programu za primanje i slanje pošte, Outlook Expresu, kojeg još uvijek koristi velika većina korisnika Windows XP sustava. Ovaj program nije sadržan u Windowsima 7. No nije sve tako negativno. Vistin nasljednik programa Outlook Expressa, Windows Mail kao i programi Windows Movie Maker i Windows Photo Gallery koji se također ne nalaze u Windowsima 7 mogu se besplatno preuzeti s interneta u sklopu paketa Windows Live Essentials

Nadalje, iako je većina programa koji se koriste na testiranim računalima prošla test, na listi su se našli i neki koji nisu zadovoljili prolazni ocjenu. Tako primjerice jedna od starijih inačica Adobe Acrobata kao i antivirusni program namijenjen sustavu Windows XP ne zadovoljavaju. Kako bi riješio ovaj problem vlasnik računala morat će krenuti u nabavu novih. Sve u svemu rezultati i nisu tako loši Smiješak.

I na kraju prva informacija koju nam je dao Upgrade Advisor. Na našem testiranom računalu koje je zadovoljilo većinu postavljenih uvjete potrebno je provesti prilagođenu instalaciju 32-bitnih Windowsa 7 te nakon toga ponovno instalirati programe. Naravno, prije same instalacije svakako je potrebno je izraditi sigurnosne kopije svojih datoteka kako bi se osigurali od gubitka podataka.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s