Mali razrednički poslovi

Kad sam ove školske godine dobila razredništvo petog razreda ( 18 dječaka Smješko okreće očima i 9 djevojčica Smiješak ) iako sam bila sretna bila sam i pomalo zabrinuta. No, iako volim svoj posao moram priznati da su mi neki od razredničkih poslova pomalo mrski. Vjerujem da nisam jedina, da i drugim razrednicima teško padaju poslovi vezani uz razne evidencije poput uplata za školsku kuhinju, izlete ili časopise. Vođenje evidencije osiguranih učenika, ili pak praćenje izostanaka, razni izračuni vezani uz ocjene potrebni za razredna i učiteljska vijeća i sl.

Kako bih sebi, a nadam se i drugim razrednicima olakšala posao odlučila sam se malo poigrati Excelovim tablicama te svu evidenciju voditi unutar jedne radne knjige. Naravno, svaki od poslova dobit će svoje mjesto unutar jednog od radnih listova kako bi sve skupa bilo dobro organizirano i izgledalo što preglednije.

Krenimo redom i pogledajmo što nam je sve potrebno. Za početak prazna radna knjiga, Excelov dokument do kojeg ćete doći pokrenete li Microsoft Excel. No, što sad? Ono bez čega dobro organiziranje nije moguće je dobar kalendar. Kako ne bismo gubili vrijeme osmišljavajući svoj kalendar poslužit ćemo se mnogobrojnim predlošcima dostupnim na Microsoft Office online.

slika1 
Slika 1. Kalendar za školsku godinu 2009./2010.
preuzet sa Microsoft Office online.

Kada ste pronašli kalendar koji vam odgovara preuzmite ga na svoje računalo i kopirajte u svoju radnu knjigu. Prilikom kopiranja kalendara, ukoliko želite da vaš kalendar ima oblik poput onog u predlošku morat ćete upotrijebiti posebno lijepljenje kako biste u novu radnu knjigu prenijeli ne samo sadržaj, nazive mjeseci i datume, već i oblikovanje i širinu slika2stupaca. Stoga, odaberite ćelije koji želite kopirati te na kartici Polazno, u grupi Međuspremnik kliknite na Kopiraj. Prebacite se u radnu knjigu u koju želite kopirati kalendar te odaberite gornju lijevu ćeliju područja lijepljenja. U grupi Međuspremnik kliknite na Zalijepi. Dok su zalijepljeni podaci i dalje odabrani, na kartici Polazno, u grupi Međuspremnik, kliknite strelicu ispod Zalijepi te iz padajućeg izbornika odaberite Posebni lijepljenje. U dijaloškom okviru Posebno lijepljenje odaberite Širine stupaca i kliknite U redu. Postupak ponovite još jednom te umjesto Širine stupaca odaberite Oblikovanje.

Slika 2. Dijaloški okvir Posebno lijepljenje

Kako bi kalendar profesionalnije izgledao isključit ćemo prikaz crte rešetke. Na kartici Prikaz u grupi Prikaži/Sakrij isključite potvrdni okvir Crte rešetke. I na kraju promijenite naziv radnog lista kako biste se lakše snalazili u radnoj knjizi.

 

Na idućem radnom listu izradit ćemo tablicu za vođenje evidencija uplate za školsku kuhinju. Ova tablica trebala bi sadržavati imena i prezimena svih učenika, njihov redni broj i popis mjeseci kroz školsku godinu. Na kraju stupca za svaki mjesec potrebno je unijeti formulu koja će izračunavati zbroj prikupljenih novčanih sredstava. U tu svrhu najjednostavnije je upotrijebiti funkciju Zbroj. Da biste unijeli željenu funkciju kliknite u ćeliju koja se nalazi na dnu stupca s vašim podacima te na kartici Polaznu u grupi Uređivanje iz padajućeg izbornika Automatski zbroj odaberite funkciju Zbroj. Excel će vam slika3ponuditi raspon ćelija koje se zbrajaju ukoliko ste zadovoljni odabirom ćelija jednostavno pritisnite Enter.

Tablicu možete oblikovati prema svojoj želi, ili pak možete upotrijebiti neki od ponuđenih gotovih oblikovanja tablica koje možete pronaći na kartici Polazno u grupi Stilovi.

Slika 3. Oblikovanje tablice ponuđenim stilovima oblikovanja

Ovo je samo za početak. Po potrebi proširite radnu knjigu novim listovima za neke svoje evidencije i ne zaboravite svaki puta spremiti novonastale promjene.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s