U potrazi za slobodnim vremenom (2.dio) – Rad s više kalendara u MS Outlooku

 

slika0

Koliko puta ste zaželjeli da dan ima dvadeset i pet sati jer svoje obveze nikako da ugurate unutar dvadeset i četiri sata. No, kako dan nikako ne možete "razvući" preostaje vam jedino da se pokušate što bolje organizirati.

Kako biste se što bolje organizirali i što racionalnije upotrijebili vaše dragocjeno vrijeme upotrijebite MS Outlook i njegovu mogućnost rada s više kalendara, te ubacite pored svog poslovnog, kalendar svojih kućnih obveza kao i kalendare rada vaše djece i supružnika.

Da dobro ste pročitali, u MS Outlook možete po potrebi dodati i više kalendara. Prilikom organizacije svih vrsta stavki pošte, bilježaka, kontakata, kalendara i sl. Microsoft Outlook koristi mape. Stoga želite li stvoriti novi kalendar odaberite Datoteka > Novo > Kalendar i stvorite mapu u kojoj će kalendar biti smješten. Prilikom stvaranja mape važno je uz naziv mape odabrati i vrstu stavke (Vrsta stavke: Kalendar) koju će mapa sadržati kao i mjesto gdje će se nova mapa nalaziti. Nakon što stvorite novi kalendar, on će biti vidljiv na popisu u okviru Moji kalendari.

slika1
Slika 1. Stvaranje novog kalendara

U glavnom prozoru Outlooka može biti prikazan jedan kalendar ili pak više njih. Koji kalendari će biti prikazani, na jednostavan način uključivanjem potvrdnih okvira u navigacijskom oknu, birate sami. Ukoliko odaberete prikaz više kalendara svaki od njih bit će označen svojom bojom kako biste lakše pregledavali i pratili unesene obveze.

  slika2
Slika 2. Kalendari djelomično prikazani u Načinu preklapanja
i djelomično u Načinu jedno uz drugo

Krenimo sada u potragu za zajedničkim slobodnim vremenom. Nađete li se primjerice u situaciji da tražite zajedničko slobodno vrijeme svih članova vaše obitelji, upotrijebite prikaz kalendara prikrivanjem. To je ustvari transparentan prikaz u kojem se kalendari preklapaju. Ovakav prikaz omogućuje prikaz više rasporeda koji izgledaju kao jedan te se na taj način lako pronalazi slobodno vrijeme kada nemate unesenih obveza. Ovakav prikaz uključuje se klikom miša na strelicu koja se nalazi na kartici kalendara uz njegov naziv ili pak odabirom naredne Prikaži u načinu preklapanja u izborniku Prikaz.

slika3
Slika 3. U Načinu preklapanja stavke iz svakog kalendara zadržavaju
svoju boju te je lako uočiti vrijeme bez obaveza

Outlook vam pruža još jednu jako korisnu mogućnost, mogućnost slanja kalendara. Stoga trebate li brzo podijeliti svoje školske obveze s kolegicom koja vam uskače na zamjenu odaberete naredbu Pošalji kalendar e-poštom… u navigacijskom oknu otvorit će se dijaloški okvir Pošalji kalendar putem e-pošte u kojem odabirete koji od vaših kalendara želite poslati. Nadalje možete odabrati i vremenski raspon kalendara kao i želite li slati sve pojedinosti vašeg kalendara ili pak samo neke. Na ovaj način dobivate brzu snimku kalendara koja se pojavljuje unutar tijela elektroničke pošte. Primatelj pošte, ukoliko je korisnik MS Outlooka 2007, osim brze snimke kalendara može snimku otvoriti u obliku kalendara te primljenu brzu snimku može prikazati u jednom od načina prikaza. Za otvaranje brze snimke u obliku kalendara kliknite na gumb Otvori ovaj kalendar u primljenoj poruci.

Moramo napomenuti da se primljene brze snimke ne ažuriraju podacima koje vi naknadno unesete u svoj kalendar. Želite li da vaš kontakt dobije unesene promjene morat ćete ponovo poslati brzu snimku e-poštom.

slika4Slika 4. Za slanje kalendara e-poštom odaberite
Pošalji kalendar e-poštom… u navigacijskom oknu

Iako nismo uspjeli razvući dan nadam se da će vam kalendari u Outlooku pomoći da racionalnije rasporedite svoje vrijeme te da pronađete barem nekoliko slobodnih trenutaka samo za sebe.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s