U potrazi za slobodnim vremenom (1. dio)

Stigao je početak nove školske godine i sa sobom donio raspored pun rupa, mnoštvo novih planova i raznih zaduženja. Osmišljavanje satova kako bi bili zanimljiviji nego lani, pisanje priprema. Zatim tu je svakodnevno vođenje mlađeg djeteta do vrtića koji se igrom slučaja nalazi na drugom kraju grada. Taksiranje starijeg djeteta na razne izvanškolske aktivnosti i sl. Sve u svemu, nova školska godina donosi nam mnoštvo obveza koje je potrebno uskladiti želimo li pronaći malo slobodnog vremena za odlazak s djecom u park ili kino.

slika0

Želite li pronaći slobodno vrijeme potrebno je uskladiti i nekoliko kalendara. U ovome vam može pomoći program za primanje i slanje pošte Microsoft Outlook i njegova mogućnost rada s kalendarima.

Kako biste u Microsoft Outlooku vidjeli kalendar upotrijebite neku od slijedećih radnji:

  • kliknite gumb Kalendara u Navigacijskom oknu koje se nalazi s lijeve strane prozora
  • odaberite Idi > Kalendar
  • pritisnite tipke na tipkovnici Ctrl+2.

Koji god način odabrali otvorit će vam se prikaz kalendara.

Sam kalendar je smješten u desnom dijelu prozora. Na raspolaganju su vam četiri različita pogleda na kalendar: pogled Dan, Radni tjedan, Tjedan ili Mjesec. Da biste se prebacivali između različitih pogleda kalendara, koristite gumbe na Standardnoj alatnoj traci.
S lijeve strane prozora smješteno je Navigacijsko okno u kojem se nalazi Datumski navigator, maleni kalendar pomoću kojeg na brz i jednostavan način možemo doći do traženog datuma u kalendaru.

slika1 
Slika 1. Prozor programa Microsoft Outlook – prikaz Kalendar

Kalendar vam nudi mogućnost brzog traženja određenog datuma koji se nalazi u prošlosti ili pak budućnosti. Za prelazak na neki određeni datum odaberite Idi > Idi na datum… U dijaloškom okviru Idi na datum u okviru Datum jednostavno upišite željeni datum, odaberite pogled u kojem želite da se prikaže datum i kliknite na gumb U redu. Kalendar će priječi na traženi datum.

slika2
Slika 2. Idi na datum…

Sad kad ste upoznali svoj kalendar možete početi s unosom rasporeda. Kako biste bolje rasporedili svoje aktivnosti, Outlook vam nudi četiri različite vrste unosa:

Obveza – aktivnost koja se odvija u predviđeno vrijeme i odnosi samo na vas. Stoga morate li rezervirati vrijeme primjerice za pisanje priprema dvostruko kliknite lijevom tipkom miša na željeno mjesto na kalendaru. Otvorit će se dijaloški okvir slika3Obveza u kojem upisujete svoju obvezu. U okviru Predmet upisuje se kratki opis obveze, u okviru Mjesto upisuje se mjesto održavanja obveze. Kako svi naši poslovi imaju predviđen početak i duljinu trajanja, u okvirima Početak i Završetak unosimo početak i predviđeni završetak obveze. Nakon što ste unijeli sve potrebne podatke spremite svoju obvezu klikom miša na gumb Spremi i zatvori koji se nalazi na alatnoj traci Standard.

Slika 3. Dodavanje obveze kalendaru

 

slika4Sastanak – poput obveze događa se u predviđeno vrijeme, no Outlook vam omogućuje da putem elektroničke pošte pošaljete zahtjev za sastanak te na taj način pozovete i druge sudionike sastanka. U kalendaru sastanak za razliku od obveze ima navedeno mjesto održavanja sastanka i ime organizatora.

 

Slika 4. Poziv na sastanak

 

slika5Događaj – cjelodnevna aktivnost koja traje jedan dan poput rođendana ili više dana poput Špancirfesta u Varaždinu. Događaji ne zauzimaju određeno vrijeme u kalendaru već se pojavljuju u transparentima na vrhu dana.

 

Slika 5. Unos tjednog događaja

 

slika6Zadatak – samo vaša aktivnost koja ne mora imati zakazano vrijeme već vas samo podsjeća da primjerice danas morate kupiti novu ogrlicu za vašu macu.

Slika 6. Malo sitnih zadataka

Sad kad smo vas upoznali s mogućnostima kalendara na vama je da krenete s unošenjem svojih aktivnosti. Nakon što ih sve unesete sigurno ćete pronaći malo slobodnog vremena slika7 .
U slijedećem nastavku potrage za slobodnim vremenom upoznat ćemo vas kako se radi sa više kalendara u Microsoft Outlooku kako biste lakše uskladili aktivnosti cijele obitelji.

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s