Male tajne rada s predlošcima

 

Početak školske godine pravo je vrijeme za razgovor o predlošcima, dokumentima koji svojim mogućnostima učiteljima i razrednicima uvelike olakšavaju vođenje administracije.

Želite li na jednostavan i brz način prikupiti sve potrebne podatke o učenicima vezane uz početak školske godine, svakako upotrijebite predloške. Predložak je vrsta dokumenta koji, kad se otvori, stvara vlastitu kopiju. Ima unaprijed zadan izgled stranice, veličinu margina, vrstu i stilove pisma, a na vama je da ga samo ispunite potrebnim tekstom. Najveća prednost predloška su preporučeni odjeljci, kontrole sadržaja i unaprijed zadani padajući popisi. U Microsoft Office Wordu 2007 datoteku predloška prepoznajemo po nastavcima .dotx ili .dotm. Mnoštvo gotovih predložaka možete pronaći i na stranicama Microsoft Office Onlinea, a možete ih stvoriti i sami prema vlastitim potrebama, bilo od praznog dokumenta ili na temelju postojećeg.

Za pretraživanje predložaka dostupnih na stranici Microsoft Office Online odaberite Gumb Office > Novo te neku od ponuđenih kategorija predložaka.

slika1 Slika 1. Predlošci dostupni na stranici Microsoft Office Online

Krenimo iz početka

Želite li stvoriti „Razrednu kontakt listu“, a niti jedan od ponuđenih predložaka ne odgovara vašim potrebama, stvorite svoj vlastiti. Odaberite Gumb Office > Novo te u okviru Prazno i nedavno korišteno odaberite Prazan dokument pa kliknite na gumb Stvori.

 

Slika 2. Stvaranje novog praznog predloškaslika2 

Da biste novostvorenom dokumentu podesili veličinu, smjer stranice i margine, na kartici Izgled stranice odaberite grupu Postavljanje stranice. Za dodavanje zaglavlja i podnožja upotrijebite grupu Zaglavlje i podnožje na kartici Umetni.

slika3  Slika 3. Postavljanje stranice

slika4 Slika 4. Dodavanje zaglavlja i podnožja

Za upis podataka u „Razrednu kontakt listu“ upotrijebite tablicu. Za profesionalni izgled liste poigrajte se obrubima tablice, a donje obrube ćelija u koje ćete upisivati podatke, iskoristite kao crte koje će označavati mjesto upisa teksta.

Dodavanje kontrole sadržaja

Pravu čar predlošku daju kontrole sadržaja poput kontrole obogaćenog teksta, padajućih popisa, slika te birač datuma pa ih dodajte svom novom predlošku. Kontrole su objekti grafičkog korisničkog sučelja koji omogućuju dodatnu kontrolu nad dokumentom. Najčešće ih koristimo za prikaz podataka (kontrole obogaćenog teksta), odabir ponuđenih, unaprijed zadanih izbora (padajući popisi) i izvođenje akcija (birač datuma) kako bismo dokument korisniku učinili zanimljivijim, aktivnijim i čitljivijim.

  http://www.teachertube.com/embed/player.swf

Da biste predlošku dodali kontrole sadržaja, učinite sljedeće:

  1. Odaberite Gumb Office > Mogućnosti programa Word.
  2. Na kartici Popularno uključite potvrdni okvir Na vrpci prikaži karticu Razvoj.
  3. Otvorite svoj predložak i postavite točku unosa na mjesto gdje želite umetnuti kontrolu.
  4. Na kartici Razvoj, u grupi Kontrole, odaberite Dizajnerski način rada te zatim kontrolu sadržaja koju želite dodati svom predlošku

slika5Slika 5. Mogućnosti programa Word

Za unos imena i prezimena učenika možete odabrati, primjerice, kontrolu Obogaćeni tekst, a za ime roditelja, broj telefona i elektroničku adresu Običan tekst. Svakoj od odabranih kontrola možete podesiti svojstva kontrole: odaberite kontrolu sadržaja te u grupi Kontrole kliknite na Svojstva. Dijaloški okvir Svojstva kontrole sadržaja omogućuje da imenujete svaku od kontrola u svojem predlošku i promijenite stil oblikovanja sadržaja koji će se upisivati pomoću kontrole. Također možete odabrati hoće li kontrolu sadržaja moći obrisati ili uređivati i drugi korisnici.

slika6 slika8

Slika 6. Svojstva kontrole sadržaja

Slika 7. Dodavanje odabira

 slika7Slika 8. Svojstva kontrole sadržaja – Padajući popis

http://www.teachertube.com/embed/player.swf

Kako ne biste za svakog učenika upisivali cijelu adresu elektroničke pošte, u drugi dio elektroničke adrese možete dodati kontrolu Padajući popis te u nju nazive računala na kojima učenici imaju svoje elektroničke adrese poput skole.hr.

Za uređivanje padajućeg popisa dodane kontrole odaberite kontrolu i u grupi Kontrole kliknite Svojstva. Otvorit će se dijaloški okvir Svojstva kontrole sadržaja u kojemu se nalazi okvir Svojstva padajućeg popisa. Klikom na gumb Dodavanje dodajte stavke padajućeg popisa potrebne vašem predlošku.

Valja napomenuti da sve dodane kontrole sadržaja možete udružiti u grupu, kopirati ili premještati prema vlastitim potrebama.
Kako bi predložak izgledao što profesionalnije, možete ga dodatno oblikovati pomoću Slika, Isječaka crteža ili Oblika koji se nalaze u grupi Ilustracije na kartici Umetni.

slika9 Slika 9. Gotov predložak

Spremanje predloška

I na kraju – ne zaboravite spremiti svoj predložak: odaberite Gumb Office > Spremi kao. U dijaloškom okviru Spremi kao odaberite Pouzdani predlošci, a u okviru Naziv datoteke: upišite naziv predloška. Zatim u okviru Spremi u obliku odaberite Predložak programa Word i kliknite na Spremi.

slika10 Slika 10. Dijaloški okvir Spremi kao

Nadamo se da će vam izrada i korištenje predložaka olakšati poslove vezane uz početak školske godine. Ukoliko su vam se dopale male tajne rada s predlošcima, potražite mnoštvo trikova i savjeta o ovoj i sličnim temama koje ćete moći čitati u tjednom izdanju mog bloga na adresi http://gogini-mali-savjeti.spaces.live.com/

http://www.teachertube.com/embed/player.swf

Oglasi

O autoru Gordana Sokol

Diplomirani informatičar koji posljednjih šesnaest godina predaje informatiku u OŠ Tužno. Autorica sam niza udžbenika i zbirki iz informatike za osnovne i srednje škole. Autorica sam online tečaja "Logo – online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Tutoring.
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s